Βασιλικός, ο “βασιλιάς” των βοτάνων!

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό (υπάρχουν όμως είδη πολυετή και θαμνώδη) της οικογένειας των Χειλανθών. Φτάνει σε ύψος 30-40 cm, με πολλά κλαδιά και πυκνό φύλλωμα. Είναι αρωματικά, πλούσια σε νέκταρ και προσελκύουν τις μέλισσες. Πολλές φορές τα φυτά μοιάζουν με στρογγυλούς θάμνους.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Είναι στενός συγγενής άλλων γνωστών αρωματικών φυτών, όπως το δεντρολίβανο, η ρίγανη, η μαντζουράνα, η μέντα και η φασκομηλιά. Είναι πολύ γνωστό και διαδεδομένο στα ήπια και ζεστά κλίματα. Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, από όπου και μεταφέρθηκε στις χώρες της Μεσογείου.

Τα φύλλα του

Τα φύλλα του

Ένα από τα είδη έχει την ονομασία φυτό του πυρετού και σε μερικές περιοχές χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό. Χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα, για το έντονο και χαρακτηριστικό του άρωμα.

Η ονομασία “βασιλικός” του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Την ονομασία του το φυτό την πήρε από το «βασιλιάς» που είναι ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με αυτόν το φυτό φύτρωσε στο χαμένο τάφο του Χριστού και η έντονη μυρωδιά του έγινε αφορμή να ανακαλυφθεί.

Στα Θεοφάνεια ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με αγιασμό βουτώντας ένα κλαδί βασιλικό μέσα στο αγίασμα. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου στις εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός.

Βασιλικός και εκκλησία

Βασιλικός και εκκλησία

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων. Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα ως καρύκευμα και αφέψημα. Τα φύλλα περιέχουν αιθέριο έλαιο που κύριο συστατικό του είναι η λιναλοόλη και η μεθυλοχαβικόλη.

Στην Ελλάδα ο βασιλικός θεωρείται το φυτό του καλοκαιριού και είναι συνδεδεμένος με την καλή τύχη!

Προμηθευτείτε και σεις τα υπέροχα βότανα της Κρήτης μόνο απ το cretaneshop.gr

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε μας στο 2810-821050 ή γράψτε μας στο eshop@arolithos.com