Γαρδούμια-Ένα πασχαλινό φαγητό του νησιού μας!

Τα γαρδούμια είναι ένα κατεξοχήν πασχαλινό φαγητό για πολλές περιοχές της Κρήτης. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος συμβολισμός, αλλά η εορτή του Πάσχα προσφέρει τα κατάλληλα υλικά και κυρίως τα εντόσθια του αρνιού.

Σε πολλά χωριά της επαρχίας Πεδιάδος, τα γαρδούμια αποτελούν το πρώτο πιάτο μετά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου και την τελετή της Ανάστασης.

Γαρδούμια

Γαρδούμια

Ας δούμε τα βήματα τις συνταγής

Υλικά

1 κοιλιά αρνίσια με τα έντερα
1 κρεμμύδι
2 λεμόνια, αλάτι
1 κουταλιά αλεύρι
λίγο φλισκούνι , 2 λεμόνια, 2 αυγά

Οδηγίες

Πλένουμε καλά την κοιλιά, τη ζεματάμε σε βραστό νερό και την ξύνουμε καλά για να καθαρίσει. Πλένουμε τα έντερα και τα γυρίζουμε από την ανάποδη με ένα λεπτό ξύλο. Τα ξαναπλένομαι και τα τρίβουμε με χυμό λεμονιού, αλάτι και αλεύρι.
Κόβουμε την κοιλιά σε κομμάτια μεγέθους μιας παλάμης περίπου και τυλίγουμε στο κάθε κομμάτι ένα έντερο. Το δένουμε στην άκρη με το ίδιο το έντερο για να μην ξετυλιχτεί.
Ξύνουμε το κρεμμύδι στο τσικάλι, το φλησκούνι, βάζουμε 3-4 ποτήρια νερό να βράσει και ρίχνουμε τα γαρδούμια. Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Αυγολέμονο: Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, συνεχίζουμε με τους κρόκους, το λεμόνι και τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από το τσικάλι στο αυγολέμονο μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία.

Κατεβάζουμε το τσικάλι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το αλάτι και το φαγητό μας είναι πανέτοιμο!

Καλή σας όρεξη!

Για εξαιρετικές πρώτες ύλες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα cretaneshop.gr και για οποιαδήποτε ερώτηση καλέστε μας στο 2810-821080

Πηγή εικόνας: cretangastronomy

Πηγή: κρητική παραδοσιακή κουζίνα-Μαρία & Ν. Ψιλάκης