Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού!

Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου στην Ελλάδα με μεγάλη λαμπρότητα! Είναι τόση η σημαντικότητα της γιορτής που έχει ονομαστεί και ως το “Πάσχα του καλοκαιριού”. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας και σχεδόν πάντα συνδυάζεται με την επιστροφή μας στους τόπους που μεγαλώσαμε για την καθιερωμένη οικογενειακή μάζωξη! Οι δρόμοι στα χωριά της Ελλάδας κατακλύζονται από ντόπιους και επισκέπτες, και τα πανηγύρια με τοπικούς μεζέδες και κάθε λογής ψιλολοΐδια προς πώληση, είναι γεγονός!

Εδώ στην Κρήτη η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι πολύ σημαντική και κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά του νησιού διοργανώνονται εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, θεματικές βραδιές και αφιερώματα, κ.ά.). Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή και οι άνθρωποι την ημέρα εκείνη επισκέπτονται τις εκκλησίες στο όνομα της Παναγίας για να προσκυνήσουν και να συμμετάσχουν στην κατανυκτική αυτή διαδικασία!

Η θρησκεία λέει ότι η Παναγία μόλις πληροφορήθηκε για το ότι επρόκειτο να πεθάνει, επισκέφθηκε το Όρος των Ελαίων, προσευχήθηκε και αμέσως μετά ενημέρωσε τους Αποστόλους για τον επικείμενο θάνατο. Την ημέρα όμως της κοίμησης κάποιοι από τους Απόστολους δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν στα Ιεροσόλυμα, γι’ αυτό και ένα σύννεφο τους οδήγησε κοντά στην Παναγία! Μετά την Κοίμηση, την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής, το οποίο μετά από τρεις ημέρες βρήκαν άδειο.

Εμείς στον Αρόλιθο ευχόμαστε και φέτος η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου να σταθεί αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Καλά να περάσετε 🙂