Δενδρολίβανο ή Αρισμαρί

Το φυτό!

Το δενδρολίβανο είναι φυτό θαμνώδες και πολυετές, φρυγανώδες και αειθαλές που αυξάνεται σε ύψος 1 ως 2 μέτρα. Τα κλαδιά του είναι όρθια ξυλώδη στη βάση και τρυφερά στις κορυφές. 

Δενδρολίβανο

Φυτό- Δενδρολίβανο

Τα φύλλα του είναι παχιά δερματώδη και έχουν χρώμα γκρίζο-πράσινο στο επάνω μέρος τους και χνοώδη λευκά στο κάτω. Είναι πυκνά, άμισχα, γραμμωτά και σκληρά, ενώ μοιάζουν σαν βελόνες έλατου. Τα άνθη του βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων και είναι σε ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και σπάνια λευκό. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο. Στους κάλυκες τους βρίσκονται πολλά από τα πτητικά αιθέρια έλαια του.

Τα φύλλα του φυτού

Τα φύλλα του φυτού

Στην Ελλάδα υπάρχει αυτοφυές σε ορεινές περιοχές, συνήθως στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Κρήτη και τα νησιά. Το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και σε πάρκα. Αντέχει στο κρύο αλλά του αρέσει το φως και ο ήλιος. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα σε όλων των ειδών τα εδάφη και το καλοκαίρι χρειάζεται συχνό πότισμα. Ανθίζει άνοιξη – καλοκαίρι.

Οι χρήσεις του!

Συλλέγουμε τα φύλλα του και τις ανθισμένες κορφές του την άνοιξη και τα ξηραίνουμε σε σκιερό μέρος. Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθέριου ελαίου είναι τα φύλλα μαζί με τους μίσχους αλλά και τα άνθη. Το έλαιο του δενδρολίβανου, που αποστάζεται από τα άνθη, είναι ανώτερο από το έλαιο που λαμβάνεται μόνο από τα στελέχη και τα φύλλα. Σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια του εμπορίου προέρχονται από απόσταξη των στελεχών και των φύλλων του φυτού πριν την άνθηση, οπότε είναι έντονη και η μυρωδιά της καμφοράς.

Έλαιο Δενδρολίβανου

Έλαιο Δενδρολίβανου

Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία, την αρωματοποιία, την σαπωνοποιία, την κηπουρική, την ζαχαροπλαστική και την μαγειρική. Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιεί η εκκλησία μας στους αγιασμούς!

Συνταγή με δενδρολίβανο!

Ψάρι με δεντρολίβανο

Υλικά

• 1kg ψάρια

• Ελαιόλαδο

• Αλεύρι

• Αλάτι

• Κρεμμύδι ξερό

• Σκόρδο

• Δεντρολίβανο

• Ξύδι

Εκτέλεση

Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τα ψάρια. Σουρώνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε μέσα σε αυτό κρεμμυδάκι, σκόρδο, δεντρολίβανο. Προσθέτουμε ένα ποτηράκι νερό, λίγο ξύδι και μια κουταλίτσα αλεύρι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μελώσει!

Καλή σας απόλαυση!

Προμηθευτείτε και σεις τα υπέροχα βότανα της Κρήτης μόνο απ το cretaneshop.gr

Και για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε μας στο 2810-821050 ή γράψτε μας στο eshop@arolithos.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *