Ο ξεχασμένος θησαυρός της Κρήτης, επιστρέφει!

Ταξιδεύοντας και πάλι στο χρόνο και στην κρητική κουζίνα, θα συναντήσουμε ένα ιδιαίτερο προϊόν, το αποκαλούμενο ως «ο μαύρος χρυσός» της Κρήτης, που δεν είναι κάτι άλλο πέρα από το χαρούπι.

Ίσως κάποιοι δεν το γνωρίζουν και άλλοι απλά δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα, ωστόσο μια αναφορά στην ιστορία του και τις ιδιότητες τους, θα σας πείσει να το κάνετε.

Η χαρουπιά ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι την καλλιεργούσαν για τους καρπούς της.

Το δέντρο της Χαρουπιάς

Το δέντρο της Χαρουπιάς

Ονομάζεται επίσης και κερατιά ή ξυλοκερατιά, διότι το σχήμα του καρπού της, του χαρουπιού, θυμίζει ξύλινο κέρατο, αλλά και γιατί παλιότερα ο καρπός της ονομαζόταν κεράτιον.

Από τη λέξη κεράτιον καθιερώθηκε και η λέξη καράτι, όταν το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε σαν η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους.

ώριμα χαρούπια

ώριμα χαρούπια

 

Τα χαρούπια τώρα,  είναι μακρόστενα και σκληρά, το χρώμα τους είναι πράσινο όταν είναι άγουρα και καστανό όταν είναι ώριμα.

 

 

 

 

Το χαρακτηριστικό τους είναι η γλυκιά  τους γεύση και τα πολλά και σκληρά σπόρια, που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Τα χαρούπια αποτελούσαν για πάρα πολλά χρόνια αγαπημένη τροφή των Κρητικών. Είναι γνωστό ότι τρώγονταν στην Τουρκοκρατία αλλά και σε άλλες δύσκολες εποχές όπως ναζιστική κατοχή. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας θυμούνται πόσα προϊόντα διατροφής έφτιαχναν με τα χαρούπια και ότι αυτά έτρεφαν τους φτωχούς και τους αντάρτες που βρίσκονταν στα βουνά.

Βράζοντας τα χαρούπια παρασκεύαζαν από  εσωτερικό τους ένα εκχύλισμα, το “χαρουπόμελο” το οποίο και χρησιμοποιούσαν ως κύρια γλυκαντική ουσία. Πολλοί την ίδια ακριβώς περίοδο τα φούρνιζαν, τα άλεθαν και ανακάτευαν τη σκόνη τους με αλεύρι για την παρασκευή του οικογένεια ψωμιού.

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται το αφέψημα από κοπανισμένα χαρούπια για τα παιδιά που πάσχουν από βρογχίτιδα ή κοκίτη και επίσης βράζεται μαζί με σταφίδες και ξηρά φρούτα και το πίνουν ως αντιβηχικό φάρμακο.

Τέλος, ο σπόρος της χαρουπιάς αντικατέστησε στο παρελθόν ακόμα και τον καφέ, αφού αν τον καβούρδιζαν με ρεβίθια θα είχαν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Η διατροφική αξία του χαρουπιού είναι αναμφισβήτητη πλέον στις μέρες μας. Οι πιο σημαντικές ιδιότητες του είναι η καταπραϋντική, μαλακτική και καθαρτική δράση τους, όπως επίσης ένα αφέψημα από χαρούπια, θεραπεύει τη διάρροια, ανακουφίζει τον ερεθισμό της κοιλιάς και βοηθά σε προβλήματα βρογχικού άσθματος.

Χρόνο με τον χρόνο, όλα και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αξία του χαρουπιού και των προϊόντων που προέρχονται από αυτό. Προϊόντα όπως χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, μπισκότα και κακάο από χαρούπι αλλά και πολλά ακόμα, σε ελκύουν να τα δοκιμάσεις και να προσθέσεις στη διατροφή σου κάτι από τα παλιά που πραγματικά έχει διαχρονική αξία.

 

Χαρουπόμελο

Χαρουπόμελο

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπισκότα από χαρούπια

Μπισκότα από χαρούπια

 

Tα παραπάνω προϊόντα και ακόμα περισσότερα θα τα βρείτε στο www.cretaneshop.gr

Αξίζει να τα δοκιμάσετε, όχι μόνο για τις ευεργετικές ιδιότητες τους, αλλά και για την απίστευτη γεύση τους!