Συνταγή για χειροποίητο μαντολάτο!

Μαντολάτο

Υλικά (για 700 γραμμάρια περίπου):

220 γρ. ζάχαρη

150 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο

100 γρ. νερό

50 γρ. γλυκόζη

το ασπράδι από 1 μεγάλο αυγό

300 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, καβουρδισμένα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι

125 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα (ζυγισμένα καθαρισμένα)

ζάχαρη άχνη ή φύλλο λευκό για μαντολάτο

5 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1/4 κουταλάκι γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι. Βάζουμε τις κατσαρόλες στη φωτιά.

Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα «χτυπάμε» σε μαρέγκα. Όταν η θερμοκρασία του μελιού φτάσει στους 130° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), το προσθέτουμε σιγά σιγά με σταθερή ροή στη μαρέγκα. Συνεχίζουμε το «χτύπημα» και όταν η θερμοκρασία του μείγματος ζάχαρης-νερού-γλυκόζης φτάσει στους 145° C το προσθέτουμε κι αυτό με τον ίδιο τρόπο στη μαρέγκα. Συνεχίζουμε το «χτύπημα» για 15 λεπτά περίπου. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και το μαστιχέλαιο ή τη μαστίχα.

Πασπαλίζουμε καλά τον πυθμένα από ένα τετράγωνο τσέρκι 16×16 εκ. και ύψους 4 – 5 εκ. με αρκετή ζάχαρη άχνη ή τον καλύπτουμε με 1 φύλλο μαντολάτου. Αδειάζουμε μέσα στο τσέρκι το μείγμα και το πιέζουμε με τα χέρια ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Σκεπάζουμε το μείγμα με ένα ακόμη φύλλο μαντολάτου ή με άχνη. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για αρκετές ώρες και το κόβουμε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι μέσα σε διαφανή μεμβράνη.

Εναλλακτικά, τυλίγουμε το μαντολάτο σε σχήμα κορμού. Απλώνουμε το μείγμα που φτιάξαμε στη μέση κατά μήκος ενός φύλλου μαντολάτου και πολύ προσεχτικά φέρνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς το κέντρο πιέζοντας ώστε να σχηματιστεί ο κορμός.

Βρείτε υπέροχα χειροποίητα μαντολάτα στο www.cretaneshop.gr και απολαύστε τις ιδιαίτερες γεύσεις του!

μαντολάτο με γεύσεις

μαντολάτο με γεύσεις