Φάβα, η παραδοσιακή!

Η αγαπημένη μας φάβα, ήταν και παραμένει ένα φαγητό που υπάρχει σταθερά στο ελληνικό τραπέζι!

Είτε σαν κυρίως πιάτο με μερικές πατάτες τηγανιτές και ελιές είτε σαν συνοδευτικό για να ¨γλιστράει¨ το φαγητό, όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι μια υγιεινή συνήθεια που έγινε λατρεία!

Ας δούμε λοιπόν και πόσο εύκολο είναι να την φτιάξουμε!

Φάβα

Φάβα

ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ. φάβα
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1,5-1,7 λίτρα ζεστό νερό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το λάδι και άφηστε το να κάψει σε μεσαία φωτιά. Στο μεταξύ, ψιλόκοψτε το κρεμμύδι, ξεφλούδισε και τρίψτε το καρότο. Αφού κάψει το λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο για περίπου 5 λεπτά. Το αποτέλεσμα  είναι να γυαλίσουν το κρεμμύδι και το καρότο.

Στη συνέχεια ρίξτε την φάβα να σοταριστεί και αυτή ελαφρώς. Προσθέστε την περισσότερη ποσότητα από το ζεστό νερό και κράτιστε το υπόλοιπο για αργότερα αν χρειαστεί. Αφήστε τη φάβα να σιγοβράζει και κάθε τόσο να ανακατεύετε για να μην κολλήσει. Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο τη φάβα ξεκινήστε να ανακατεύετε λίγο πιο τακτικά. Η φάβα θέλει βράσιμο περίπου για 40 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέστε και το αλάτι και το πιπέρι.

Στην περίπτωση που χρειαστεί λίγο νεράκι , προσθέστε και το υπόλοιπο που υπάρχει στην άκρη. Αν μετά τα 40 λεπτά η φάβα δεν έχει μαλακώσει, αφήστε την να συνεχίσει το βρασμό της και προσθέστε νερό όσο χρειάζεται (100ml τη φορά). Μόλις μαλακώσει η φάβα, αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι και τέλος χρησιμοποιήστε ραβδομπλέντερ ή ένα απλό μπλέντερ για την τέλεια υφή!

Τώρα η φάβα, είναι έτοιμη για σερβίρισμα! Καλή σας όρεξη!

Προμηθευτείτε πρώτης ποιότητας υλικά για τις συνταγές σας, από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα cretaneshop.gr

Photo source