Φυτά και Βότανα της Κρήτης- Κυπαρισσάκι

Έχετε ακούσει ποτέ για ένα φυτό που βάφει και γυαλίζει τα έπιπλα, τα μέταλλα και το ελεφαντόδοντο και παράλληλα, βοηθάει στα κατάγματα και την αρτηριοσκλήρυνση; Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, μπορούμε κιόλας και να το μαγειρέψουμε!

Αυτό το ιδιαίτερο φυτό λέγεται κυπαρισσάκι ή αλλιώς πολυκόμπι! Ας μάθουμε μερικά πράγματα γι αυτό!

Κυπαρισσάκι

Κυπαρισσάκι

Περιγραφή

Φυτό με πολυετές ρίζωμα, απλούς βλαστούς, κούφιους με τμήματα που φέρουν οδοντωτά περιτυλίγματα. Την άνοιξη παρουσιάζονται γόνιμοι άξονες, μικρής διάρκειας, με καρποφορία στο χρώμα της ώχρας, παρόμοιοι με αρχαίους κίονες ή με αδράχτια. Άγονοι, πολυδιακλαδισμένοι, με κλάδους σπονδυλωτούς που μοιάζουν με φύλλα, με ύψος που ξεπερνά το 1 μ. και θυμίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Βιότοπος

Κατακτητικό φυτό! Απαντάται σε όχθες ρυακιών και σε αμμώδη εδάφη υγρά έως ελώδη.

Ιδιότητες και χρήσεις

Καθώς είναι πλούσιο σε πυρίτιο και κάλιο, αναδεικνύεται ως ένα φυτό, διουρητικό, στυπτικό, αιμοστατικό, επουλωτικό και καθαρτικό.  Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν για να γιατρέψουν πληγές. Πράγματι σταματούν κάθε αιμορραγία από αυτή της μύτης έως και αυτή των εμμήνων. Είναι ακόμα ικανά να μετριάσουν τη νυκτερινή ακράτεια ούρων. Γίνεται επί πλέον χρήση τους σε βαριές πνευμονικές παθήσεις όπως και σε στομαχικές και στοματικές λοιμώξεις.

Αναλόγως την περίπτωση, το χρησιμοποιούμε ως αφέψημα, κατάπλασμα ή χυμό. Η υψηλή περιεκτικότητα των ιστών του σε πυρίτιο, χρησιμεύει επίσης στη στίλβωση μετάλλων, επίπλων και ελεφαντόδοντων.

Όσο για τους γόνιμους βλαστούς του, που εμφανίζονται την άνοιξη και μοιάζουν με αδράχτια, μπορούμε να τους μαγειρέψουμε όπως τα σπαράγγια. Προσοχή! Η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή, αφού μπορεί να προκαλέσει αναστολή της ανάπτυξης και εντερικές ενοχλήσεις.

Κυπαρισσάκι

Κυπαρισσάκι

Συνεχίστε να μαθαίνετε χρήσιμες πληροφορίες για τα φυτά και τα βότανα της Κρήτης μέσα απ τη νέα μας ενότητα!

Και μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στο www.cretaneshop.gr όπου θα βρείτε πληθώρα από βότανα και μυρωδικά!

Πηγή: θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα Φυτά της Κρήτης, Αντώνης Αλιμπέρτης