Φυτά και Βότανα της Κρήτης- Πηγαδόχορτο

Αστείρευτος ο πλούτος της κρητικής γης, καθώς σημειώνονται περίπου 2000 διαφορετικά είδη φυτών εκ’ των οποίων τα 160 περίπου από αυτά είναι ενδημικά…

Είναι πολλά τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων που αποδίδουν σε βότανα και φυτά εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες!

Σε αυτή την ενότητα μας, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μερικά από αυτά, περιγράφοντας τα και αναλύοντας τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους!

Το πηγαδόχορτο!

Πηγαδόχορτο

Πηγαδόχορτο

Περιγραφή: Φύλλα σύνθετα, μέχρι 60 εκ. μήκους, ανθεκτικά στο χειμώνα, με μίσχους καστανόμαυρους, γεμάτους λέπια στη βάση. Φυλλάρια με έλασμα σε ζωηρό πράσινο χρώμα, κυκλικά, σφηνοειδή στη βάση , με ελαφρά σχισίματα στις άκρες, παρόμοια με μικρές βεντάλιες. Οι μικροσκοπικοί σπόροι του ωριμάζουν τον Ιούλιο-Αύγουστο.

Βιότοπος: Ασβεστολιθικοί βράχοι, σε στόμια σπηλαίων, τοιχώματα πηγαδιών και πηγές.

Ιδιότητες και χρήσεις: Μας είναι γνωστό από την εποχή του Διοσκορίδη με το όνομα “μαλλιά της Αφροδίτης”. Παλαιότερα το χρησιμοποιήσουν για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και τη πτώση των μαλλιών. Ξέρουμε ότι οι αντιβηχικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες βρίσκονται περισσότερο στα φύλλα του (αφέψημα). Μπορούμε να πιούμε μέχρι τρεις κουταλιές την ημέρα και να το δώσουμε άφορα στα παιδιά που πάσχουν από κρυολόγημα. Μια κουταλιά φύλλα σε ένα ποτήρι νερό θα μας δώσει ένα ευχάριστο ρόφημα. Αν το χρησιμοποιήσουμε σαν καλλωπιστικό, πρέπει η γλάστρα του να βρίσκεται μέσα σε πιάτο, σχεδόν πάντα γεμάτο νερό.

Συνεχίστε να μαθαίνετε χρήσιμες πληροφορίες για τα φυτά και τα βότανα της Κρήτης μέσα απ τη νέα μας ενότητα!

Και μην ξεχνάτε να ρίξετε μια ματιά στο www.cretaneshop.gr όπου θα βρείτε πληθώρα από βότανα και μυρωδικά!

Πηγή: “θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα Φυτά της Κρήτης” , Αντώνης Αλιμπέρτης