Ιούλης: Με τις κάψες του και τ’ αλωνίσματά του!

Ο Ιούλιος, ο έβδομος μήνας του χρόνου, στην Κρήτη ακούγεται ως Δευτερογούλης (Πρωτογούλης λέγεται ο Ιούνιος) και τ’ όνομά του το οφείλει σε μιαν εξέχουσα ρωμαϊκή προσωπικότητα, τον Ιούλιο Καίσαρα. Αυτόν που διοργάνωσε το ρωμαϊκό κράτος, αλλά και μεταρρύθμισε και καθιέρωσε το 46 π.Χ. σε όλη τη ρωμαϊκή επικράτεια το ιουλιανό ημερολόγιο, που διατηρήθηκε στην Ελλάδα μέχρι τον Μάρτιο του 1923!

Όμως για τον λαό μας ισχύουν άλλοι κανόνες, οι κανόνες της ζωής και της επιβίωσης. Γι’ αυτό και σε κάθε μήνα έχει δώσει, όπως είδαμε, διάφορα δικά του ονόματα, ανάλογα με το περιεχόμενο του και τις ασχολίες με τις οποίες τον τροφοδοτεί.

Έτσι στην Κρήτη τον ακούμε Αλωνάρη, γιατί τότε αλωνίζονται τα σιταρόκριθα, Χορτοκόπο γιατί κόβεται το χόρτο, Γυαλιστή γιατί τότε ωριμάζουν τα σταφύλια και γυαλίζουν οι ρώγες και τέλος Φουσκόμηνα, γιατί φουσκώνουνε τα σύκα.

Ο Ιούλης είναι πολύ καυτός μήνας, γι’ αυτό:

Κακό το χιόνι του Μαρθιού κι η κάψα τ’ Αλωνάρη.

κι αφού είναι έτσι αρχίζει από πολύ νωρίς του μήνα το αλώνισμα.

Κάνοντας λόγο για τις γιορτές αυτού του μήνα έχουμε να πούμε πως οι άγιοι που γιορτάζουν είναι οι περισσότεροι άγιοι γιατροί, άγιοι θεραπευτές και θαυματουργοί. Κι αυτό γιατί όπως και στην άλλη Ελλάδα έτσι και στην Κρήτη, οι παλιοί για ν’ αντιμετωπίσουν τις τόσες αρρώστιες κι επιδημίες που δυναμώνουν λόγω ζέστης, εκτός από τα βότανα, εναπόθεταν όλες τους τις ελπίδες στους αγίους.

Πηγή κειμένου: «Κρητικά Λαογραφικά» – Μιχάλης Γρηγοράκης

Τον Ιούλιο, στην καρδιά του καλοκαιριού, στον Αρόλιθο οι κήποι μας είναι ολάνθιστοι και τα σοκάκια μας μυρίζουν βασιλικό και δυόσμο! Ελάτε για βολτίτσα ή βουτιές στην πισίνα μας! Απολαύστε τις καλοκαιρινές διακοπές σας, στον Αρόλιθο 😉