Τα Μουσεία σήμερα θεωρούνται ανοιχτά εργαστήρια γνώσης και φαντασίας, αίσθησης και βίωσης, όπου οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται την αξία για τη διαφύλαξή τους και μεταβάλλουν τη στάση τους απέναντι στον κόσμο και τον εαυτό τους. Με βάση το παρελθόν καθορίζουν το μέλλον και τη συνέχεια του πολιτισμού συμβάλλοντας στην ανανέωσή του.
Η αναγνώριση της αξίας αυτής έγκειται στο ότι η πολιτισμική παράδοση (ύλη) και η γνωριμία μας με αυτή, μας βοηθά στην συγκρότηση μιας ισορροπημένης ταυτότητας και στη θεώρηση του ιστορικού γίγνεσθαι. Με τον τρόπο αυτό το παρόν και το παρελθόν δημιουργούν μία σύνθεση η οποία γεννά το μέλλον. Το παιδί μπορεί να αντιληφθεί και να προβληματιστεί για τη συνεισφορά άλλων ανθρώπων, πολιτισμών και εποχών. Οι πολιτισμικές διαφορές συμβάλλουν στη διαμόρφωση ισορροπημένων ατόμων και στην πολιτισμική δύναμη της διαφοράς. Κατά συνέπεια ο Λαϊκός Πολιτισμός λειτουργεί ως μέσο θωράκισης ενάντια στη διάβρωση που προκαλούν εξωγενείς-υπερεθνικοί παράγοντες.
Η συμβολή του Λαϊκού Πολιτισμού στην επιμόρφωση των παιδιών προϋποθέτει το ότι θα πρέπει να μεταβιβάζεται έγκαιρα στα παιδιά προκειμένου να αφομοιώσουν τις αξίες που μας παρέχει. Με το τρόπο αυτό οικοδομείται η προσωπικότητα των παιδιών, διευρύνοντας τη νόηση, το συναίσθημα και τη φαντασία τους.
Στα Λαογραφικά Μουσεία είναι απαραίτητο η παράδοση να παρουσιάζεται δυναμικά, ζωντανά και βιωματικά. Τα πράγματα θα πρέπει να ζωντανεύουν και να προσπερνούν τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. Με τον τρόπο αυτό η γνώση που αποκτάται δεν είναι στείρα αλλά πολύπλευρη και δημιουργική. Ο χαρακτήρας λοιπόν των μουσείων θα πρέπει να είναι εκπαιδευτικός και ταυτόχρονα αποτελεσματικός. Επίσης τα μέσα επικοινωνίας που επιλέγονται θα πρέπει να αποτελούν στοιχεία της νέας πραγματικότητας της επικοινωνίας. Έτσι η επίσκεψη στο Μουσείο θα μοιάζει με ένα παιχνίδι αναπαράστασης της ζωής, διαλόγου με ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών και βιωματικής εμπειρίας. Το Μουσείο μετατρέπεται σε μία εκπαιδευτική μονάδα με αμφίδρομη σχέση με το σχολείο.
Με βάση τα παραπάνω δημιουργήσαμε το Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας & Λαϊκής Τέχνης στο Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό Αρόλιθος! Ελάτε να μας επισκεφθείτε και να δείτε από κοντά τα εκθέματα ή αν είστε εκπαιδευτικός ελάτε με τους μαθητές σας και παρακολουθείστε ένα από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που διοργανώνουμε στον Αρόλιθο! Δείτε video από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Ψωμί & Ελιά”!
Περισσότερες πληροφορίες: +30 2810 821050 – museum@arolithos.com
Πίνγκμπακ: Τι είναι ένα Μουσείο και πως συμβάλει θετικά