Χρονολόγιο Σεπτεμβρίου: σημαντικά ιστορικά γεγονότα του μήνα

Ανατρέχοντας στην πλούσια ιστορία της Κρήτης, εντοπίζουμε κάποια απ τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της, για τον μήνα που διανύουμε και σας τα παραθέτουμε παρακάτω:

27 Σεπτεμβρίου 1669:

Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21ος ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης. Εκείνη την ημέρα, οι τελευταία υπερασπιστές της, με πρώτο τον αρχιστράτηγο των Βενετσιάνων, Φραντζέσκο Μοροζίνι, αργότερα Δόγη της Βενετίας, εγκατέλειπαν τα θλιβερά κατάλοιπα της πόλης, κατά πως είχε συμφωνηθεί με τον αρχιστράτηγο της άλλης πλευράς, τον Μέγα Βεζίρη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Αχμέτ Κιοπρουλή.

Χάνδαξ

Χάνδαξ

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1906: 

Ο πρίγκιπας Γεώργιος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του Ύπατου Αρμοστή της Κρήτης. Υπό το βάρος της δυσαρέσκειας των κρητικών, την διαφωνία του Βενιζέλου και των επαναστατών στο Θέρισο, ο Γεώργιος δεν μπορούσε πια να παραμείνει στην Κρήτη.

Ο Πρίγκηπας Γεώργιος

Ο Πρίγκηπας Γεώργιος

18 Σεπτεμβρίου 1906: 

Μετά την παραίτηση του πρίγκιπα Γεωργίου, τοποθετήθηκε στη θέση αυτή ο Αλέξανδρος Ζαΐμης ενώ επετράπη Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί να αναλάβουν την οργάνωση της Κρητικής Χωροφυλακής. Μετά την τοποθέτηση του Ζαΐμη στη θέση του Ύπατου Αρμοστή εγκαινιάστηκε μια νέα πιο ομαλή και φιλελεύθερη περίοδος διακυβέρνησης του νησιού.

Αλέξανδρος Ζαΐμης

Αλέξανδρος Ζαΐμης

24 Σεπτεμβρίου 1908:

Ξέσπασε επανάσταση στο νησί. Χιλιάδες πολίτες των Χανίων και των γύρω περιοχών την ημέρα αυτή συγκρότησαν συλλαλητήριο, στο οποίο ο Βενιζέλος κήρυξε την οριστική ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

30 Σεπτεμβρίου του 1899: 

Μετά την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας το 1898 και με διάταγμα της Κρητικής κυβέρνησης ιδρύεται η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά. Τα απαραίτητα κεφάλαια τα οποία ήταν 10.000.000 δραχμές κατέβαλαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με όμιλο Άγγλων τραπεζιτών (οίκος Ροθτσιλντ). Έτσι η Τράπεζα Κρήτης ήταν προνομιούχος. Το Ελληνικό κράτος δηλαδή της είχε παραχωρήσει το δικαίωμα της έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομίσματος στην Κρήτη όπως είχε κάνει με την Ιονική για τα Επτάνησα και την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας για τις “Νέες Χώρες”.

Ίδρυση της τράπεζας της Κρήτης

Ίδρυση της τράπεζας της Κρήτης

Τον Σεπτέμβριο του 1917:

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης , ο σπουδαίος Έλληνας χορευτής και χορογράφος, Μανώλης Καστρινός. Σπούδασε δραματική τέχνη στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1935), χορό στις Σχολές Γριμάνη -Ζουρούδη, Μοριάνωφ (1936-194]) και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι στις σχολές μπαλέτου “Olga Preobrajenska”.

καστρινος

ο Μανώλης Καστρινός

9 Σεπτεμβρίου 1971

Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Ολλανδός γεωπόνος Πάουλ Κάιπερς, πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα. Ήταν ευρύτερα γνωστός στην Ιεράπετρα της Κρήτης ως ο «Ολλανδός».

Πάουλ Κάιπερς

Πάουλ Κάιπερς

Πληροφορίες για όλα αυτά τα αξιοσημείωτα γεγονότα, αλλά και για πολλά ακόμα, μπορείτε να βρείτε στην πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη του λαογραφικού μουσείου μας!

Η επίσκεψη σας, θα σας γεμίσει πληροφορίες και γνώσεις!

 

Πηγή:  goo.gl/hCeBpr

Φωτογραφικές πηγές:

http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=5769https://www.sansimera.gr/biographies/363 , goo.gl/ivgBGN , 

goo.gl/WgH8sy,

goo.gl/yYKmqX