‘’Πόσες ιστορίες έχουμε ακούσει για τις καθημερινές ασχολίες του παππού και της γιαγιάς!Για τα προϊόντα που καλλιεργούσαν, τα χειροποίητα εργαλεία τους, τον απλό τρόπο της ζωής τους. Για τις έγνοιες, τις σχέσεις τους με τους συγχωριανούς τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Και φυσικά το χορός, το τραγούδι. Ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο….’’
Η ιδέα του προγράμματος στηρίζεται στις καθημερινές ασχολίες στο σπίτι (για τα κορίτσια), στο χωράφι και στο μιτάτο (για τα αγόρια). Παράλληλα παρουσιάζονται κοινωνικά στοιχεία της ζωής στο χωριό. Ένα πλούσιο βιωματικό πρόγραμμα, μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο αγροτικό παραδοσιακό σπίτι και στο χώρο του κήπου του μουσείου. Για τις δραστηριότητες σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους καθοριστικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί τη δράση των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να φορούν πρακτικά, άνετα ρούχα και παπούτσια. Επίσης σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε εξωτερικά το πρόγραμμα αναπροσαρμόζεται και εφαρμόζεται στο χώρο του παραδοσιακού σπιτιού σε συνδυασμό με την αίθουσα των επαγγελμάτων του Μουσείου. Εναλλακτικά, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του δασκάλου το πρόγραμμα μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα προγράμματα.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να μπορέσουν τα παιδιά να βιώσουν εμπειρίες από την καθημερινή ζωή των παππούδων μας συμμετέχοντας σε κάποιες δράσεις σχετικές με το σπίτι και τον αγρό.
- Να ευαισθητοποιηθούν για τα στοιχεία εκείνα που κληρονομήσαμε από τους προπαππούδες μας και να δεχθούν το μήνυμα για την φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητές τους και να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία.
- Να συγκρίνουν την εποχή του «τότε» με την εποχή του «σήμερα».
- Να αποκτήσουν ομαδικό πνεύμα και το αίσθημα της ευθύνης για το καταμερισμό της εργασίας.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της Γ΄-Δ΄-Ε΄-Στ΄ δημοτικού αλλά με τις ανάλογες προσαρμογές το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα για όλα τα παιδιά.
ΝΕΟΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διανύουμε, η δική μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού μας. Γι αυτό το λόγο έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάθε διδακτική εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιείται με ασφάλεια.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
-
Φυσικός αερισμός των χώρων πριν και μετά την κάθε ομάδα.
-
Αυστηρή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων και των επιφανειών όπου θα διεξαχθεί η διδακτική επίσκεψη πριν και μετά την κάθε ομάδα.
-
Καθαριότητα και απολύμανση αντικειμένων (ποδιές, σκεύη κ.α)
-
Ατομική Υγιεινή και πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού από τους συμμετέχοντες και το δικό μας προσωπικό.
-
Χρήση μάσκας (από εκπαιδευτές και μαθητές). Χρήση γαντιών (όπου διατίθενται τρόφιμα).
-
Καλυμμένα τα τρόφιμα που προπαρασκευάζονται και διατίθενται. Ατομική συσκευασία τροφίμου ή και ποτού όπου αυτή απαιτείται.
-
Παροχή αναλώσιμων υλικών υγιεινής σαπούνι, νερό, χαρτομάντηλα.
-
Για αποφυγή συνωστισμού, περιορισμένος αριθμός επισκέψεων ανά ημέρα και με διαφορά ώρας από ομάδα σε ομάδα την ίδια μέρα.
-
Μέτρα προστασίας τηρούνται και σε άλλους χώρους εξυπηρέτησης όπως καφενείο, ταβέρνα κα.
Λίγες ακόμη σημαντικές πληροφορίες……..
- Για τη γνωριμία μας με τα παιδιά, είναι απαραίτητο να φορούν αυτοκόλλητες ετικέτες με το μικρό τους όνομα.
- Τα παιδιά καλό είναι να φορούν πρακτικά, άνετα ρούχα και παπούτσια.
- Τονίστε τους ότι είναι σωστό να ακολουθούν τον ερμηνευτή κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.
- Βοηθήστε τον ερμηνευτή για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος ή τη ανεμπόδιστη διακίνηση άλλων επισκεπτών του Μουσείου.
- Μην ξεχάσετε!!! Επικοινωνήστε ξανά με το Μουσείο 2 ημέρες πριν, για να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας.
- Θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε το Μουσείο πριν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προκειμένου να γνωριστούμε και να συζητήσουμε απορίες σας.
- Στο Μουσείο, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη την οποία μπορείτε να συμβουλεύεστε σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποιο υλικό.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
- Συζητήστε με τους μαθητές σας για το Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης.
- Τι είναι ένα Λαογραφικό Μουσείο και σε τι αποσκοπεί;
- Γιατί ονομάζεται έτσι το Μουσείο που θα επισκεφθούν, τι εκθέματα φαντάζονται ότι θα δουν.
- Εμπλουτίσετε τις διδακτικές σας ώρες με ένα κύκλο θεμάτων γύρω από την λαϊκή παράδοση της Κρήτης έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν σταδιακά τον πλούσιο λαογραφικό μας πολιτισμό.
- Οργανώστε μια μουσειακή γωνιά σχετικά με την κρητική λαϊκή παράδοση, με βιβλία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φωτογραφίες με παραδοσιακές κατοικίες, αργαλειό, διάφορα είδη υφαντών, λύχνο, φανάρι ή λάμπα, σταμνί, καλάθι.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
- Συζητήστε με τα παιδιά την εμπειρία της επίσκεψής σας στο Μουσείο. Χρησιμοποιήστε τα φυλλάδια που σας έχουν δοθεί για τα παιδιά για να κάνετε τις εργασίες.
- Εμπλουτίστε τη διακόσμηση της τάξης σας με τα έργα που έφτιαξαν τα παιδιά στο Μουσείο και άλλα (κολλάζ, μικρά υφαντά) και φωτογραφίες από την επίσκεψή σας στο Μουσείο.
- Επισκεφθείτε άλλα Μουσεία με παραδοσιακό κρητικό σπίτι ή παραδοσιακούς οικισμούς.
- Επισκεφθείτε παραδοσιακά εργαστήρια κατασκευής αντικειμένων οικιακής χρήσης και το εργαστήρι μιας υφάντρας ή μια σύγχρονη βιοτεχνία κατασκευής υφαντών.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με την κρητική παράδοση με επισκέψεις και σε άλλα Μουσεία, με τη μελέτη λαογραφικών στοιχείων, την επαφή με την κρητική μουσική.
- Τονίστε στα παιδιά τη σπουδαιότητα της διατήρησης, της φροντίδας και της μελέτης των θησαυρών της λαογραφικής μας παράδοσης.
- Προσπαθήστε να εφαρμόσετε θεατρικό παιχνίδι ως μέσο διδασκαλίας προκειμένου τα παιδιά να βιώνουν τη κάθε κατάσταση θεατρικά και να αναπτύσσουν την αισθητική τους αγωγή μέσα από το παιχνίδι και την δράση.
Η παρουσία σας κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι απαραίτητη για να μπορεί να συζητηθεί στην τάξη η εμπειρία των μαθητών και για να αξιολογήσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου (αξιολόγηση) είναι ένας τρόπος να μαθαίνουμε από εσάς τις εντυπώσεις σας και να μελετάμε τις προτάσεις σας. Με βάση τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις σας προσπαθούμε να βελτιώνουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα προκειμένου να φτάνουμε στα επίπεδα που επιθυμείτε
Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης στον Αρόλιθο, θα σας είναι ευχάριστη, ωφέλιμη και δημιουργική.
Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο παιδαγωγικό σας έργο!
ΑΡΟΛΙΘΟΣ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
11ο χλμ Παλαιάς Οδού Ηρακλείου-Ρεθύμνου T.K.71500
ΤΗΛ. 2810 821 050 εσωτερικό 239 ΦΑΞ 2810 821 051
museum@arolithos.com