Φέτος, όπως και κάθε σχολική χρονιά, πλήθος παιδιών έρχονται στον χώρο μας και παρακολουθούν κάποιο από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου μας στον Αρόλιθο, ή μια από τις Κυριακάτικες Δραστηριότητες που διοργανώνουμε! Στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τα έθιμα των προγόνων μας και να εμφυσήσουμε στα μικρά παιδιά την αγάπη για τη παράδοση της Κρήτης, το Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας & Λαϊκής Τέχνης, πρωτοστατεί στον χώρο της βιωματικής δραστηριότητας και καλεί τους μαθητές και τους δασκάλους τους να ζήσουν εμπειρίες πρωτόγνωρες και συνάμα συναρπαστικές!Συνεργάτες στη προσπάθεια αυτή είναι ο Σύλλογος Φίλων της Παράδοσης “Νόστος” και ο Σύλλογος Παιδαγωγών Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού “Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης”
Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση για κάθε ένα από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, με χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιο είναι το πιο ιδανικό για εσάς και τους μαθητές ή τα παιδιά σας. Στη συνέχεια θα δείτε και στοιχεία για όλες τις Δραστηριότητες – Δρώμενα που διοργανώνουμε!
Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές Νηπιαγωγείου κ Δημοτικού
1. «Μουσαφίρηδες στο σπίτι της γιαγιάς» – ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ
Η παρουσίαση της αίθουσας του παραδοσιακού σπιτιού και ορισμένων χρηστικών αντικειμένων της καθημερινής ζωής της γιαγιάς. Εισαγωγή σε θέματα λαογραφίας και κυρίως στο κρητικό νοικοκυριό. Πρώτη επαφή με τη παράδοση και πρώτη γεύση του περιεχομένου της, εστιάζοντας στο σπίτι και στις καθημερινές εργασίες μέσα σε αυτό.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η εσωτερική αίθουσα του Μουσείου με θέμα το παραδοσιακό σπίτι.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να γνωρίσουν τα παιδιά βασικές πτυχές της καθημερινής ζωής με ορισμένα αντικείμενα ενός Κρητικού σπιτιού.
- Να συγκρίνουν τον τρόπο ζωής, χθες και σήμερα.
- Να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη των αισθήσεων.
- Να μπορέσουν να αναπτύξουν τη πνευματικότητα και τη φαντασία τους και μέσα από την διαδικασία εφαρμογής μιμητικών κινήσεων να βιώσουν εικονικά μια κατάσταση.
- Να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αξίας των αντικειμένων και της ανάγκης διατήρησής τους. Μελλοντικά οι ίδιοι μπορεί να γίνουν συλλέκτες.
- Να αποκτήσουν δεξιότητες μέσω της εργασίας να κατασκευής ενός δείγματος κουρελά.
ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε προ-προνήπια, προνήπια, νήπια. Ωστόσο μπορεί επίσης με κατάλληλες προσαρμογές να παρουσιαστεί και σε Α΄ – Β΄ Δημοτικού. Ο αριθμός ανά ομάδα δεν ξεπερνάει τα 30 παιδιά.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα μαζί το χρόνο της εργασίας αν αυτή υλοποιηθεί στο χώρο μας.
2. «Ο Προπάππους μου ο Μάστορας» – ΤΑ ΑΝΤΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Εισαγωγή, πρώτη επαφή σε θέματα λαογραφίας και παράδοσης και κυρίως στα παλιά επαγγέλματα της έκθεσης του Μουσείου. Σύνδεση του γεωργού με άλλα επαγγέλματα με βάση τις ανάγκες του να ανταλλάξει προϊόντα άλλων επαγγελματιών με τη δική του παραγωγή. Πρακτική συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες ώστε να συμβάλλουν στη παραγωγή προϊόντων. Παρεμβάλλονται ως ενδιάμεσα στάδια καθημερινές πτυχές της κοινωνικής ζωής στο χωριό.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η αίθουσα των επαγγελμάτων στο Μουσείο.
ΣΤΟΧΟΙ
- Η μετάδοση στα παιδιά γνώσεων σχετικά με τα διάφορα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού.
- Ενεργός συμμετοχή στην ερμηνεία του προγράμματος με περισσότερη δράση από τα παιδιά.
- Εξοικείωση των παιδιών με διάλογους και κοινωνικοποίηση στο θέμα της αγοράς και των επαγγελμάτων.
- Ανάπτυξη της φαντασίας μέσω μιμητικών κινήσεων και αναπαραστάσεων.
- Ανάπτυξη δεξιοτεχνίας και φαντασίας μέσα από τα τη χειρονακτική δράση.
ΗΛΙΚΙΑ Κ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου μέχρι την Τετάρτη Δημοτικού. Ωστόσο μπορεί επίσης με κατάλληλες προσαρμογές να παρουσιαστεί και σε μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού. Ο αριθμός ανά ομάδα δεν ξεπερνάει τα 30 παιδιά.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Μίας ώρα και τριάντα λεπτά για κάθε ηλικία παιδιών.
3. «Ο Σαλβαράς και η Σαρτζάτη» – ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ
Η ιδέα του προγράμματος αυτού στηρίζεται πάνω στην προσπάθεια εξοικείωσης των παιδιών με δύο από τις πιο γνωστές παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης. Επίσης η προσπάθεια αυτή συνδυάζεται με την ενημέρωση των παιδιών για τη βασική πρώτη ύλη, το μαλλί, για την παραγωγή νήματος.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής του προγράμματος είναι η αίθουσα του παραδοσιακού σπιτιού μέσα στο Μουσείο.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να γνωρίσουν τα παιδιά τις Κρητικές παραδοσιακές στολές.
- Να γνωρίσουν τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή τους και τον τρόπο της επεξεργασίας τους.
- Να γίνουν τα ίδια τα παιδιά συμμέτοχοι στη διαδικασία ύφανσης προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την εργασία αυτή.
- Να καταφέρουν τα παιδιά να βιώσουν τις διάφορες διαδικασίες με βάση το θεατρικό παιχνίδι, την κινησιολογία και την εμψύχωση.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ κ Στ΄ Δημοτικού. Ωστόσο μπορεί επίσης με κατάλληλες προσαρμογές να παρουσιαστεί και σε μικρότερες ηλικίες κυρίως όμως του Δημοτικού σχολείου. Ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα τριάντα.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το πρόγραμμα αυτό έχει διάρκεια μίας ώρας και τριάντα λεπτών για όλες τις ηλικίες των παιδιών.
4. «Από το σήμερα στο χθες» – ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
Η ιδέα του προγράμματος στηρίζεται στις καθημερινές ασχολίες στο σπίτι (για τα κορίτσια), στο χωράφι και στο μιτάτο (για τα αγόρια). Παράλληλα παρουσιάζονται κοινωνικά στοιχεία της ζωής στο χωριό. Ένα βιωματικό πρόγραμμα, μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι το αγροτικό παραδοσιακό σπίτι και ο χώρος του κήπου του μουσείου. Για τις δραστηριότητες σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους καθοριστικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να μπορέσουν τα παιδιά να βιώσουν εμπειρίες από την καθημερινή ζωή των παππούδων μας συμμετέχοντας σε κάποιες δράσεις σχετικές με το σπίτι και τον αγρό.
- Να ευαισθητοποιηθούν για τα στοιχεία εκείνα που κληρονομήσαμε από τους προπαππούδες μας και να δεχθούν το μήνυμα για την φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητές τους και να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία.
- Να συγκρίνουν την εποχή του “τότε” με την εποχή του “σήμερα”.
- Να αποκτήσουν ομαδικό πνεύμα και το αίσθημα της ευθύνης για το καταμερισμό της εργασίας.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της Γ΄-Δ΄-Ε΄-Στ΄ δημοτικού αλλά με τις ανάλογες προσαρμογές το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος υπολογίζεται στην μιάμιση ώρα για όλα τα παιδιά.
5. «Απού΄ χει καθείς στο λογισμό ντου, τα θωρεί και στ΄ όνειρό ντου» – Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ & ΑΠΟΚΡΙΕΣ
Η ιδέα του προγράμματος στηρίζεται στα ήθη και στα έθιμα του κρητικού γάμου και στις σχέσεις των κοινωνικών τάξεων της εποχής (αγρότης και ο προύχοντας). Τα παιδιά αφού χωριστούν σε δύο ομάδες (δύο οικογένειες) λαμβάνουν πληροφορίες από τους ερμηνευτές από τις οποίες να γίνεται αισθητή η διαφορά ανάμεσα στην ιδιότητα της κάθε ομάδας. Και στις δύο ομάδες όπου υπάρχει ευκαιρία κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και των σχέσεων των φτωχών-αγροτών με τους πλούσιους-προύχοντες. Το πρόγραμμα προτείνεται και για τις απόκριες λόγω των μεταμφιέσεων και του θέματος.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής είναι το αγροτικό παραδοσιακό σπίτι και το δεύτερο παραδοσιακό σπίτι του πλούσιου-προύχοντα. Για τις δραστηριότητες σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους καθοριστικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να βιώσουν εμπειρίες από την καθημερινή κοινωνική ζωή των προγόνων μας αλλά και να εστιάσουν την προσοχή τους σε έθιμα που αφορούν το γάμο. Τα έθιμα αυτά είτε δεν υπάρχουν πλέον είτε έχουν αλλάξει κατά πολύ. Επίσης τα κοινωνικά στοιχεία που θίγονται στο Ε.Π αφορούν τις κοινωνικές διαφορές ανάμεσα σε δύο οικογένειες και επίσης τις δραστηριότητές τους.
- Να ευαισθητοποιηθούν για τα στοιχεία εκείνα που κληρονομήσαμε από τους προπαππούδες μας και να δεχθούν το μήνυμα για την φροντίδα και την διατήρησή τους (υλικά και πνευματικά αγαθά (ήθη και έθιμα).
- Να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητές τους και να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία. Στόχος είναι να μπορέσουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά την εικόνα της εποχής εκείνης χωρίς θεωρία αλλά με τρόπο βιωματικό, διασκεδαστικό και κατά συνέπεια αβίαστο.
- Να συγκρίνουν την εποχή του “τότε” με την εποχή του “σήμερα”.
- Να αποκτήσουν ομαδικό πνεύμα και το αίσθημα της ευθύνης για το ρόλο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της Γ΄-Δ΄-Ε΄-Στ΄ Δημοτικού. Επίσης ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει και τις ανάλογες προσαρμογές το πρόγραμμα θα δοκιμαστεί και θα εφαρμοστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος υπολογίζεται στην μιάμιση ώρα για όλα τα παιδιά.
6. «Ένα Μουσείο σαν μια παλιά φωτογραφία…» – ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Η ιδέα του προγράμματος αυτού στηρίζεται στην προσέγγιση της έκθεσης του Μουσείου με ένα τρόπο ενδιαφέρον για τα μεγαλύτερα παιδιά προκειμένου να αποφύγουμε την μονότονη ξενάγηση.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία μέρη:
Α) Την γνωριμία με τα παιδιά και την δημιουργία διαλόγου.
Β) Την εξερεύνηση στο χώρο του Μουσείου μέσω Θεατρικού Παιχνιδιού από τα ίδια τα παιδιά.
Γ) Την δημιουργία των δρώμενων και την παρουσίασή τους με όποιο τρόπο τα παιδιά επιθυμούν.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι το εσωτερικό του μουσείου σε όλους τους χώρους του.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να μπορέσουν τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για τα στοιχεία εκείνα που κληρονομήσαμε από τους προπαππούδες μας και να δεχθούν το μήνυμα για την φροντίδα και την διατήρησή τους (υλικά και πνευματικά αγαθά (ήθη και έθιμα).
- Να μπορέσουν τα παιδιά να αποβάλλουν τη φοβία για το ότι το Μουσείο είναι ένας χώρος απρόσιτος όπου φυλάσσονται αντικείμενα μόνο για μελέτη και μόνο για συγκεκριμένους επιστήμονες.
- Να μπορέσουν τα παιδιά να αντιληφθούν την άμεση σχέση της δικής μας ζωής με τους λαογραφικούς θησαυρούς και να εμπνευστούν από αυτά προκειμένου να δημιουργήσουν με την φαντασία τους. Τα λαογραφικά αντικείμενα δεν είναι μακριά από την δική μας εποχή.
- Να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητές τους και να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία. Στόχος είναι να μπορέσουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά την εικόνα της εποχής εκείνης χωρίς θεωρία αλλά με τρόπο βιωματικό, διασκεδαστικό και κατά συνέπεια αβίαστο.
- Να συγκρίνουν την εποχή του “τότε” με την εποχή του “σήμερα”.
- Να αποκτήσουν ομαδικό πνεύμα και το αίσθημα της ευθύνης για το ρόλο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν ως μέλη μιας ομάδας.
- Να μπορέσουν μέσω της αφαιρετικής μεθόδου να αυξήσουν την παρατηρητικότητά τους και την αισθητική τους αντίληψη γύρω από διάφορα πράγματα που αφορούν την καθημερινή ζωή.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά μυημένα στο θεατρικό παιχνίδι ή στο θέατρο. Οι ηλικίες αφορούν Δ Ε ΣΤ Δημοτικού και παιδιά Γυμνάσιο.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος υπολογίζεται στην μιάμιση ώρα.
7. «Ψωμί και ελιά» – ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ιδέα του προγράμματος στηρίζεται πάνω σε δύο κύρια συστατικά της διατροφής μας το ψωμί και το λάδι. Στο θέμα αναπτύσσεται η παραγωγή του σιταρένιου ψωμιού και η γνωριμία μας με την διαδικασία παραγωγής του λαδιού.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής του προγράμματος ποικίλει ανάλογα με την διαδικασία που ακολουθείται και έτσι χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί με 2-3 παράλληλες ομάδες οι οποίες κάνουν τα ίδια πράγματα με διαφορετική σειρά.
1) Το παραδοσιακό σπίτι εκτός του Μουσείου (αγροτόσπιτο)-Ζύμωμα Ψωμιού.
2) Ο κήπος του Μουσείου για το σκάλισμα και το λιομάζωμα
3) Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για την παρουσίαση των εικόνων και των βίντεο.
4) Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν όλες οι αίθουσες του Μουσείου με βασικό επίκεντρο στα αντικείμενα εκείνα που σχετίζονται με την διατροφή.
Το ψωμί ψήνεται σε ηλεκτρικό φούρνο και παραδίδεται στο τέλος στα παιδιά. Αν υπάρχει χρόνος βάζουμε λίγα ξύλα στο φούρνο για να τον ανάψουμε. Για τις δραστηριότητες σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους καθοριστικός παράγοντας είναι οι Καιρικές συνθήκες.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να γνωρίσουν τα παιδιά το ζύμωμα του ψωμιού και το ψήσιμό του.
- Να γνωρίσουν τα παιδιά αντικείμενα που σχετίζονται με την διατροφή. Το υλικό κατασκευής και την χρησιμότητά τους.
- Να συγκρίνουν τον τρόπο παραγωγής βασικών υλικών της καθημερινής ζωής (ψωμί και λάδι) στο χθες και στο σήμερα. Να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για τα δύο αυτά βασικά διατροφικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Κρητική διατροφή.
- Να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία μέσω της βιωματικής μεθόδου και της προβολής των εικόνων.
- Να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αξίας της λαϊκής παράδοσης και των ποικίλων εκφράσεών της.
- Να μάθουν να προσεγγίζουν τα μουσεία με μεγαλύτερη διάθεση και θετικότητα.
- Να αναπτύξουν το γνωστικό τους επίπεδο.
- Να γευτούν αυτό που έφτιαξαν και με άλλα προϊόντα
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Γ’ έως Στ’ Δημοτικού και Α΄, Β΄ Γυμνασίου. Ωστόσο μπορεί επίσης με κατάλληλες προσαρμογές να παρουσιαστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το πρόγραμμα αυτό έχει διάρκεια μιας ώρας και τριάντα λεπτών. Με τη λήξη του η ομάδα θα πρέπει να παραμείνει ακόμα μια ώρα προκειμένου να ψηθεί το ψωμί και να το παραλάβει.
8. «Μικρό-μαγειρέματα» – ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ιδέα του προγράμματος στηρίζεται στη διατροφή και σε πιάτα που μπορούν τα παιδιά να ετοιμάσουν επί τόπου. Στο θέμα αναπτύσσεται η παραγωγή ποικίλων πιάτων με τις οδηγίες του συνοδού τα οποία όλοι μαζί μετά μπορεί να γευτούν.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής του προγράμματος είναι η ταβέρνα Δελφύς
ΣΤΟΧΟΙ
- Να γνωρίσουν τα παιδιά συνταγές διαφόρων πιάτων.
- Να γνωρίσουν τα παιδιά βασικά στοιχεία της διατροφής που σχετίζονται με το λάδι, το σιτάρι, τα όσπρια, το τυρί, το μέλι τα βότανα.
- Να μάθουν τη φροντίδα και τη περιποίηση κοντινών τους προσώπων.
- Να αναπτύξουν της ομαδικότητας και τη συνεργασία.
- Να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία μέσω της βιωματικής μεθόδου.
- Να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αξίας της λαϊκής παράδοσης και τοπικής κουζίνας.
- Να μάθουν να προσεγγίζουν τα μουσεία με μεγαλύτερη διάθεση και θετικότητα.
- Να αναπτύξουν το γνωστικό τους επίπεδο.
- Να γευτούν αυτό που έφτιαξαν και να ικανοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Γ’ έως Στ’ Δημοτικού και Α΄, Β΄ Γυμνασίου. Ωστόσο μπορεί επίσης με κατάλληλες προσαρμογές να παρουσιαστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το πρόγραμμα αυτό έχει διάρκεια μιας ώρας και τριάντα λεπτών.
9. «Ψηφοθετώντας» – Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΜΩΣΑΪΚΩΝ
Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και δυσκολότερες τέχνες που διαχρονικά και παγκοσμίως, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, έχει να παρουσιάσει ανεπανάληπτα αριστουργήματα και φυσικά οι ερασιτεχνικές κατασκευές, που βασίζονται σε στοιχειώδεις και μόνο τεχνικές της, δεν μπορούν παρά να αποτελούν ψηφιδωτά.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής για το θεωρητικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι το εργαστήριο Ψηφιδωτού και για το πρακτικό μέρος, το Παιδικό εργαστήρι του Μουσείου. Εναλλακτικά για την πρακτική εφαρμογή του προγράμματος χρησιμοποιείτε η αίθουσα συναντήσεων.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορική εξέλιξη της τέχνης του ψηφιδωτού αλλά και τις τεχνικές δημιουργίας του.
- Να αναπτύξουν το γνωστικό τους επίπεδο.
- Να διευρύνουν την φαντασία τους και να αποκτήσουν δεξιότητες φτιάχνοντας το κάθε παιδί το δικό του δημιούργημα.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από Β΄ έως και Στ΄ Δημοτικού. Ωστόσο μπορεί με κατάλληλες προσαρμογές να παρουσιαστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του είναι περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά.
10. «Αχ αυτός ο αργαλειός σου…» – Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Παρουσίαση της παραγωγής των 4 νημάτων (μαλλί, βαμβάκι, λινάρι, μετάξι) και πρακτική εφαρμογή της υφαντικής σε αργαλειούς. Σύντομη αναφορά στη βαφή και στα μοτίβα. Η υφαντική τέχνη ως ύψιστο είδος λαϊκής τέχνης, καλλιτεχνικής έκφρασης, δεξιότητας, φαντασίας και δημιουργικότητας.
ΧΩΡΟΣ – ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
1. Το μουσείο, (αίθουσα σπιτιού) ή εναλλακτικά η αίθουσα συναντήσεων για τη προβολή.
2. Η αίθουσα των υφαντήριων για τη πρακτική στους αργαλειούς.
Η κάθε ομάδα διασπάται σε 2 υποομάδες όταν ο αριθμός των παιδιών είναι από 20 και πάνω. Επομένως ο μέγιστος αριθμός υποομάδας είναι 20 μαθητές. Αν οι ομάδες είναι παράλληλες κάνουν τις ίδιες δράσεις με διαφορετική ροή.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να γνωρίσουν τα παιδιά τη παραγωγή των νημάτων, τη μέγιστη τέχνη της υφαντικής.
- Να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη των αισθήσεων.
- Να αναπτύξουν την φαντασία τους και τη δυνατότητα σύγκρισης και μέσα από την διαδικασία εφαρμογής τη δεξιότητά τους.
- Να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αξίας των λαϊκών τεχνών και της ανάγκης διατήρησής τους. Μελλοντικά οι ίδιοι μπορεί να γίνουν καλλιτέχνες λαϊκής τέχνης.
- Να κατασκευάσουν με τα χέρια και γνωρίσουν μέσα από τη πράξη.
ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ & Στ΄ τάξης. Η κάθε υποομάδα δημιουργείται με μέγιστο αριθμό 20 παιδιά.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα.
Εποχιακά Θεατρικά Θεματικά Δρώμενα
«Το φίλτρο του χρόνου» – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
Το δρώμενο είναι εμπνευσμένο από τα συμβολικά έθιμα των Χριστουγέννων, ο στολισμός του σπιτιού, η χρήση καρπών και φυτών όπως η ασκελετούρα, τα ρόγδια, η αναφορά στη διατροφή της εποχής, λουκάνικα, απάκια, η χρήση χαρακτηριστικών αντικειμένων όπως το κόσκινο και το χαβάνι αλλά και η παραγωγή γλυκισμάτων όπως το Χριστόψωμο. Χαρακτηριστική επίσης είναι η χρήση της Κρητικής διαλέκτου.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής είναι το εσωτερικό του Μουσείου (αίθουσα με τις προθήκες και η αίθουσα του παραδοσιακού σπιτιού), όπως επίσης ένα μέρος του δρώμενου εξελίσσεται στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να γνωρίσουν τα παιδιά το Μουσείο με μια διαφορετική οπτική γωνία. Το Μουσείο γίνεται περισσότερο προσιτό και μετατρέπεται σε ένα ζωντανό οργανισμό μετάδοσης των παραδόσεων.
- Να γνωρίσουν τα έθιμα των Χριστουγέννων μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους.
- Να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητές τους και να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία.
- Να μπορέσουν τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για τα στοιχεία εκείνα που κληρονομήσαμε από τους προπαππούδες μας και να δεχθούν το μήνυμα για την φροντίδα και την διατήρησή τους υλικά και πνευματικά αγαθά (ήθη και έθιμα) .
- Να καταφέρουν τα παιδιά να βιώσουν τις διάφορες διαδικασίες με βάση το θεατρικό παιχνίδι, την κινησιολογία και την εμψύχωση.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το δρώμενο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Δημοτικού. Επίσης με τις ανάλογες προσαρμογές το δρώμενο μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του θεατρικού δρώμενου υπολογίζεται στην μιάμιση ώρα για όλα τα παιδιά.
«Ο γιος του άλλου τόπου» – ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Το δρώμενο είναι εμπνευσμένο από λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια και τη χαρά της μεταμφίεσης που χαρίζουν οι απόκριες. Οι ήρωες μας κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στους ονειρεμένους κόσμους των παραμυθιών.
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής είναι η αίθουσα συναντήσεων καθώς και η πλατεία του Μουσείου.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να παρασυρθούν τα παιδιά στη χαρά του παιχνιδιού, της αναπαράστασης και της σημασίας των στοιχείων που αφορούν τη γιορτή της αποκριάς.
- Να γνωρίσουν τα έθιμα της Αποκριάς μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους.
- Να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητές τους, να προβληματιστούν και να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία.
- Να αναπτύξουν τον αλληλοσεβασμό, την έννοια της συνύπαρξης και την ισορροπία με τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το δρώμενο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Δημοτικού. Επίσης με τις ανάλογες προσαρμογές το δρώμενο μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του θεατρικού δρώμενου υπολογίζεται στην μιάμιση ώρα για όλα τα παιδιά. τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους.
«Με ένα ρόδο φίλο κάνεις και για ένα ρόδο τόνε χάνεις» – ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ (πριν το Πάσχα) ή ΚΛΗΔΩΝΑΣ (μετά το Πάσχα)
«Η ψυχή του ανθρώπου είναι σαν τη γη, ότι σπείρεις θα θερίσεις. Σιτάρι θα σπείρεις; Σιτάρι θα θερίσεις. Κριθάρι θα σπείρεις; Κριθάρι θα θερίσεις. Έτσι είναι και η ψυχή του ανθρώπου, ότι βάλεις μέσα της αυτό και θα έχεις. Κακία θα βάλεις; Κακία θα έχεις. Καλοσύνη θα βάλεις; Καλοσύνη θα έχεις.»
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ο χώρος εφαρμογής είναι τα δύο παραδοσιακά σπίτια, όπως επίσης ένα μέρος του δρώμενου εξελίσσεται στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να γνωρίσουν τα έθιμα του Πάσχα (πριν το Πάσχα) και τα έθιμα του Κλήδωνα (μετά το Πάσχα) μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους.
- Να προβληματιστούν και να αναπτύξουν έννοιες όπως ο αλληλοσεβασμός, η αγάπη και η αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους.
- Να προσεγγίσουν την παράδοση μέσω της θεατρικής πράξης
- Να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητές τους και να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία.
- Να καταφέρουν τα παιδιά να βιώσουν τις διάφορες διαδικασίες με βάση το θεατρικό παιχνίδι, την κινησιολογία και την εμψύχωση.
ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το δρώμενο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Δημοτικού. Επίσης με τις ανάλογες προσαρμογές το δρώμενο μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρότερες ηλικίες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του θεατρικού δρώμενου υπολογίζεται στην μιάμιση ώρα για όλα τα παιδιά.
«Χαρούμενα Κρητικόπουλα» – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Η διοργάνωση της γιορτής για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς αφορά στην εφαρμογή ενός τετράπτυχου προγράμματος δράσης των παιδιών και των γονέων μαζί.
Οι τέσσερις πτυχές του προγράμματος είναι:
Α) Ζύμωμα ψωμιού από γονείς και παιδιά (το ψωμί παραδίδεται στο τέλος της γιορτής)
Β) Η αναπαράσταση ενός μοτίβου από τα έργα υφαντικής τέχνης
Γ) Το σκάλισμα της γης και το φύτεμα σπόρων
Δ) Χορός και τραγούδι
Τα παιδιά και οι γονείς χωρίζονται σε επιμέρους ομάδες των 15-20 ατόμων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ακολουθεί πανηγυρικό κλείσιμο με όλα τα παιδιά να συμμετέχουν σε Κρητικό χορό και να γεύονται λουκουμάδες.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
3 ώρες (διάρκεια ανά επιμέρους δραστηριότητα 30 λεπτά)
Κάθε Κυριακή Μεσημέρι!
Με συγκεκριμένες Κυριακές του χρόνου (κυρίως χειμώνα) αναπτύσσονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από την εποχή και τις παραδόσεις.
- Ώρα έναρξης 12:30. Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά
- Χώρος συγκέντρωσης: Καφενείο
- Με συμβολικό κόστος συμμετοχής ανά παιδί. Οι γονείς δωρεάν.
- Κυρίως για παιδιά ηλικίας από 3 ετών
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016-Το θέμα θα ανακοινωθεί
Κυριακή 02/10, 09/10, 16/10, 23/10, 30/10
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 – Το θέμα θα ανακοινωθεί
Κυριακή 06/11, 13/11, 20/11, 27/11
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 – Χριστουγεννιάτικο Δρώμενο
Κυριακή 04/12, 11/12, 18/12
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017-Το θέμα θα ανακοινωθεί
Κυριακή 15/01, 22/01, 29/01
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017-Αποκριάτικο Δρώμενο
Κυριακή 05/02, 12/02, 19/02, 26/02
ΜΑΡΤΙΟΣ 2017-Το θέμα θα ανακοινωθεί
Κυριακή 05/03, 12/03, 19/03, 26/03
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017-Πασχαλινό Δρώμενο
Κυριακή 02/04, 09/04, 30/04
ΜΑΙΟΣ 2017-Το θέμα θα ανακοινωθεί
Κυριακή 07/05, 14/05, 21/05, 28/05
Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε ομάδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30. Ο περιορισμός αυτός τίθεται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή εξέλιξη των προγραμμάτων και η καλύτερη δυνατή συμμετοχή των παιδιών.
Σας τονίζουμε ιδιαίτερα ότι για την καλύτερη λειτουργία του χώρου και τη δική σας εξυπηρέτηση θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς για να δηλώσετε συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιθυμείτε.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερωτήσεις μπορείτε να καλείτε στο 2810 821050 (Εσωτερικό 239) ή να στείλετε email στο museum@arolithos.com. Φυσικά μπορείτε να επισκέπτεστε και τη σελίδα μας στο Facebook ώστε να μαθαίνετε τα νέα μας. Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε!