Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Από το σήμερα στο χθες”

Γεια σας! Σήμερα θα μιλήσουμε για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Από το σήμερα στο χθες”. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα Προγράμματα που διοργανώνουμε στο Μουσείο του Παραδοσιακού Κρητικού Χωριού “Αρόλιθος” 🙂 Ο σκοπός του Προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το κρητικό σπίτι και τις αγροτικές ασχολίες και να αναλάβουν κάποιες δραστηριότητες σε ομάδες έτσι ώστε να συνεργαστούν, καλλιεργώντας το ομαδικό πνεύμα και την αλληλεγγύη! Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος αποφεύγουμε τη θεωρητική προσέγγιση του Μουσείου και δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να βιώσουν με την ενεργή συμμετοχή τους στοιχεία της καθημερινής ζωής των παππούδων τους! Όταν το Πρόγραμμα έχει φτάσει στο τέλος του, τα παιδιά έχουν γνωρίσει ήθη και έθιμα ανάλογα με τις περιόδους που διανύονται π.χ. Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι!

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, που εφαρμόζεται στο αγροτικό παραδοσιακό σπίτι και τον κήπο του Μουσείου, προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων της παλιάς εποχής, όπως οι δουλειές του σπιτιού για τα κορίτσια και οι αγροτικές δραστηριότητες για τα αγόρια 🙂 Τα παιδάκια έχουν την ευκαιρία να σκαλίσουν τη γη, να γεμίσουν τις στάμνες με νερό από τη βρύση, να πάρουν μέρος στο γλέντι του χωριού και άλλα πολλά! Απευθύνεται σε παιδιά της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Με ανάλογες προσαρμογές μπορούν να το παρακολουθήσουν παιδιά μικρότερης ηλικίας.

“Η ζωή του παππού και της γιαγιάς. Πόσα παραμύθια έχουμε ακούσει για τις καθημερινές ασχολίες τους, για τα αγνά προϊόντα που καλλιεργούσαν, για τα χειροποίητα εργαλεία τους και γα τον απλό αλλά μεστό τρόπο της ζωής τους. Οι καθημερινές τους έγνοιες, οι σχέσεις μεταξύ τους και με τους συγχωριανούς τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Και φυσικά ο χορός, το τραγούδι, η ψυχαγωγία. Ένα μικρό μαγικό ταξίδι στο χρόνο…”