Μουσειοπαιδαγωγική, εκπαιδευτικά προγράμματα και λαογραφικά μουσεία!

Τι είναι το «Μουσείο»;

Κατά την αρχαιότητα ο όρος «Μουσείο» σήμαινε τον ναό των Μουσών και τον χώρο όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν φιλοσοφικές συζητήσεις.  Στην εξέλιξη τους τα μουσεία αποτέλεσαν λαϊκά εκπαιδευτήρια και χώρους μελέτης. Ο ορισμός που έχει δώσει το ICOM (International Council Of Museums)-Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για την έννοια Μουσείο είναι ο εξής:  «Μουσείο είναι ένα ίδρυμα μόνιμο, μη κερδοσκοπικό, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό.  Το μουσείο κάνει έρευνες σχετικές με τα υλικά τεκμήρια του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, τα συλλέγει, τα διατηρεί, τα κοινοποιεί και ιδίως τα εκθέτει για μελέτη, παιδεία και αγωγή της ψυχής».

Τα Μουσεία σήμερα θεωρούνται ανοιχτά εργαστήρια γνώσης και φαντασίας, αίσθησης και βίωσης, όπου οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται την αξία για τη διαφύλαξή τους και μεταβάλλουν τη στάση τους απέναντι στον κόσμο και τον εαυτό τους.  Με βάση το παρελθόν καθορίζουν το μέλλον και τη συνέχεια του πολιτισμού συμβάλλοντας στην ανανέωσή του!

Μουσείο, Σχολείο και Λαϊκός Πολιτισμός

Η αναγνώριση της αξίας αυτής έγκειται στο ότι η πολιτισμική παράδοση (ύλη) και η γνωριμία μας με αυτή, μας βοηθά στην συγκρότηση μιας ισορροπημένης ταυτότητας και στη θεώρηση του ιστορικού γίγνεσθαι.  Με τον τρόπο αυτό το παρόν και το παρελθόν δημιουργούν μία σύνθεση η οποία γεννά το μέλλον. Το παιδί μπορεί να αντιληφθεί και να προβληματιστεί για τη συνεισφορά άλλων ανθρώπων, πολιτισμών και εποχών.  Οι πολιτισμικές διαφορές συμβάλλουν στη διαμόρφωση ισορροπημένων ατόμων και στην πολιτισμική δύναμη της διαφοράς. Κατά συνέπεια ο Λαϊκός Πολιτισμός λειτουργεί ως μέσο θωράκισης ενάντια στη διάβρωση που προκαλούν εξωγενείς-υπερεθνικοί παράγοντες.  

Η συμβολή του Λαϊκού Πολιτισμού στην επιμόρφωση των παιδιών προϋποθέτει το ότι θα πρέπει να μεταβιβάζεται έγκαιρα στα παιδιά προκειμένου να αφομοιώσουν τις αξίες που μας παρέχει.  Με το τρόπο αυτό οικοδομείται η προσωπικότητα των παιδιών, διευρύνοντας τη νόηση, το συναίσθημα και τη φαντασία τους.

Στα Λαογραφικά Μουσεία είναι απαραίτητο η παράδοση να παρουσιάζεται δυναμικά, ζωντανά και βιωματικά.  Τα πράγματα θα πρέπει να ζωντανεύουν και να προσπερνούν τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. Με τον τρόπο αυτό η γνώση που αποκτάται δεν είναι στείρα αλλά πολύπλευρη και δημιουργική.  Ο χαρακτήρας λοιπόν των μουσείων θα πρέπει να είναι εκπαιδευτικός και ταυτόχρονα αποτελεσματικός. Επίσης τα μέσα επικοινωνίας που επιλέγονται θα πρέπει να αποτελούν στοιχεία της νέας πραγματικότητας της επικοινωνίας.  Έτσι η επίσκεψη στο Μουσείο θα μοιάζει με ένα παιχνίδι αναπαράστασης της ζωής, διαλόγου με ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών και βιωματικής εμπειρίας. Το Μουσείο μετατρέπεται σε μία εκπαιδευτική μονάδα με αμφίδρομη σχέση με το σχολείο.

Στα πλαίσια της συσχέτισης του σχολείου και του Μουσείου, δηλαδή της επιστήμης της Μουσειοπαιδαγωγικής, αναπτύχθηκαν με τη σειρά τους τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αποτελούν το μέσο μετάδοσης των πληροφοριών από τον πομπό (Μουσείο) προς το δέκτη (μαθητή ή ενήλικα) μέσω ενός ενδιάμεσου προσώπου (μουσειοπαιδαγωγού-εμψυχωτή).

Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης- Αρόλιθος Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό

Με συνέπεια και σεβασμό στο παιδί και την παράδοση, το τμήμα του Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης, δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί και να υλοποιεί,  προγράμματα μεγάλης εκπαιδευτικής αξίας!

Σας προσκαλούμε να τα γνωρίσετε και να βιώσετε (μικροί και μεγάλοι) όμορφα και δυνατά συναισθήματα!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα