Στα πολύ παλιά τα χρόνια όπου οι κοινωνίες ήταν πολύ κλειστές και οι οικογενειακοί κανόνες αυστηρότεροι, το θέμα γάμος για μια γυναίκα στην ουσία σήμαινε ακόμα μια υποχρέωση.
Ήταν για αυτήν μια επιβεβλημένη κατάσταση στην οποία δεν είχε κανένα απολύτως προσωπικό λόγο. Ήταν δυνατόν να την επιλέξουν, δεν ήταν δυνατό να επιλέξει. Με τη πάροδο των χρόνων οι οικογένειες χαλάρωσαν τα ηνία των καταπιέσεων, οι κοινωνίες απελευθερώθηκαν και οι αποφάσεις των ανθρώπων για την ίδια τους τη ζωή έγιναν περισσότερο προσωπικές.
Βέβαια το πέρασμα από τη μια κατάσταση στην άλλη δεν ήταν και τόσο γρήγορο ούτε και τόσο ανώδυνο. Δεκάδες χιλιάδες ήρωες θυσιάστηκαν στο βωμό της υπεράσπισης της προσωπικής επιλογής προκειμένου σήμερα οι άνθρωποι να επιλέγουν μόνοι τους το σύντροφό τους.
Πάντως από την όλη διαδικασία αυτό που κάνει τα γεγονότα να φαντάζουν περιπετειώδη είναι το έθιμο του να κλέβονται τα ζευγάρια, το να παίρνει δηλαδή ο γαμπρός τη νύφη από την οικογένειά της με δική της θέληση αλλά χωρίς τη συγκατάβαση της οικογένειας της νύφης.
Σε πολλά μέρη της Κρήτης έχουν υπάρξει οικογένειες που έχουν έρθει στη δύσκολη θέση του να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Η τελική κατάληξη ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση αλλά γενικά η όλη διαδικασία , στην αρχική της τουλάχιστον μορφή, προκαλεί έντονη αναστάτωση, αντικρουόμενες απόψεις στις οικογένειες, πόνο και απογοήτευση.
Μόλις γίνει γνωστό το περιστατικό, συγγενείς, φίλοι, σύντεκνοι και κουμπάροι καλούνται να μεσολαβήσουν προκειμένου να μη προκύψουν ανεπανόρθωτες συγκρούσεις. Σεβάσμιοι άνθρωποι εκφράζουν τα επιχειρήματά τους και επιδιώκουν με διπλωματικό τρόπο να κατευνάσουν τα οξυμένα πνεύματα και να συμφιλιώσουν τις δύο πλευρές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον διαπιστώνει ο παρατηρητής το κύρος και το ανάστημα του κάθε ανθρώπου στη τοπική κοινωνία. Πως η γνώμη και ο λόγος του καθενός μπορούν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων.
Υπάρχει λοιπόν η περίπτωση όπου η οικογένεια της νύφης δεν αποδέχεται την απόφασή της και στο γάμο παρευρίσκονται μόνο οι συγγενείς του γαμπρού και κανείς από την οικογένεια της. Η νύφη ζει με τους νέους συγγενείς της και δεν διατηρεί επαφή με τους δικούς της. Αν είναι τυχερή, μετά από αρκετό χρόνο, το μίσος και ο θιγμένος εγωισμός της οικογένειάς της ελαττώνεται και μπορεί έτσι να τους ξαναδεί.
Στην αντίθετη περίπτωση, και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται εξαρχής το μεγαλείο του έρωτα και της αγάπης που ενώνει τους δύο αυτούς αποφασιστικούς ανθρώπους, και αποδέχονται την απόφασή τους χωρίς περαιτέρω αντιδράσεις.
Ωστόσο όποια και αν είναι η κατάληξη, αν το ζευγάρι κατάγεται από το ίδιο χωριό, δεν έχει το δικαίωμα να επιστρέψει πίσω αν πρώτα δεν στεφανωθεί σε άλλη εκκλησία εκτός του χωριού. Αυτό συμβαίνει για να μη μπορέσει η οικογένεια της νύφης να αντιδράσει και να διεκδικήσει πίσω τη κοπελιά.
Τα έθιμα κάθε τόπου για το γάμο τη βάπτιση, την κοινωνική συγκέντρωση και άλλες εκφάνσεις της ζωής είναι ατέλειωτα. Είναι μια αστείρευτη πηγή από ιστορίες, γεγονότα, τόπους και ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν ή καθόρισαν τα πράγματα με το δικό τους ελάχιστο λιθαράκι.
Οι ρίζες που χαρίζει η Κρητική Παράδοση είναι δυνατές και πάνω τους μπορούν να δομούνται πολλά νέα στοιχεία της σύγχρονης ζωής. Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όσα κληρονομήσαμε και να παλεύουμε με πάθος και αφοσίωση για τη διατήρηση, τον εμπλουτισμό και την ανάδειξή τους.
Σας περιμένουμε στο χωριό μας, για να γευτείτε μεταφορικά και κυριολεκτικά αυτή τη γλυκιά νοσταλγία των παλιών χρόνων και της παράδοσης και σας εγγυόμαστε μια υπέροχη και αξέχαστη μέρα κοντά μας..
Επικοινωνία: 2810821050 ή στείλτε email στο info@arolithos.com
Επίσημο site: www.arolithos.com
πηγές φωτογραφιών: http://mycreta.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html και https://rethemnos.gr/kathara-deftera-rethimno-ekdilosis/