Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στο Ρέθυμνο

Μια λαμπρή γιορτή του καλοκαιριού-Ένα αξιοσημείωτο έθιμο!

Πανηγύρια, χοροί, γλέντια και επίσημη αργία σε ολόκληρη την Ελλάδα,για τον εορτασμό “της Παναγίας”, όπως συνηθίζουμε να λέμε!Και παρόλο που μιλάμε για την “Κοίμηση της Θεοτόκου” δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για τον λαό, διότι η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Σήμερα όμως, θα ταξιδέψουμε στο Ρέθυμνο και στο Μπαλί Μυλοποτάμου. Εκεί θα συναντήσουμε την “Παναγιά την Χαρακιανή”, που θεωρείται ιερό προσκύνημα του Μυλοποτάμου και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης.

Πλήθος κόσμου κάθε δεκαπέντε του Αυγούστου συγκεντρώνεται για να προσκυνήσει και να συμμετέχει με ευλάβεια στις ιερές ακολουθίες.
Μεγάλη αξία όμως έχει το πιο χαρακτηριστικό έθιμο που λάμβανε χώρα στη συγκεκριμένη εκκλησία και ήταν αυτό των “Δεκαπενταριστών”.
Σύμφωνα λοιπόν, με το έθιμο των “Δεκαπενταριστών”, πιστοί από ολόκληρη την Κρήτη, συγκεντρώνονταν στο μοναστήρι της Παναγίας το διάστημα 01 με 15 Αυγούστου (εξού και το όνομα), για να “Δεκαπενταρίσουν”, δηλαδή να ζήσουν αυτές τις μέρες της ζωής τους κάνοντας νηστεία και ασκητική ζωή προς τιμήν της Παναγίας.

Μάζευαν χαρούπια απ’ τα δέντρα του χώρου, δημιουργούσαν αυτοσχέδιες καλύβες και κάνοντας νηστεία συμμετείχαν σε όλες τις λειτουργίες που τελούνταν!Με αυτό τον τρόπο οι “Δεκαπενταριστές” είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση, με τον εαυτό τους και με την απλότητα, αφού αρκούνταν σε πολύ λίγα και αναγκαία.

οι καλύβες των "Δεκαπενταριστών"

οι καλύβες των “Δεκαπενταριστών”

 

Η Παναγιά η Χαρακιανή

Η Παναγιά η Χαρακιανή

 

 

 

 

 

 

 

Η εκκλησία της Παναγίας,στο Μπαλί

Η εκκλησία της Παναγίας,στο Μπαλί

 

 

 

“Ω!Παναγιά Χαρακιανή, απόψε στ όνειρό μου,
κάμε να βρω το δρόμο μου, να γύρω στο χωριό μου”

 

 

 

 

 

 

Στις μέρες μας, ίσως το έθιμο αυτό τείνει να εκλείψει, παρόλα αυτά ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου, πλήθος κόσμου, πιστοί απ όλα τα μέρη της Κρήτης, οδοιπορούν χιλιόμετρα προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χαρακιανής.

Αν ταξιδεύετε από το Ηράκλειο προς τα Χανιά, δίπλα στον εθνικό δρόμο, πριν το Μπαλί, θα συναντήσετε αυτή τη μικρή εκκλησούλα που αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε, με πολύ προσοχή πάντα στο δρόμο!

Την ίδια ημέρα, αυτής της μεγάλης γιορτής, αλλά και ολόκληρο το διάστημα της νηστείας, στην παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού μας, μπορείτε να βρείτε νηστίσιμα πιάτα όπως καλαμαράκια, χταπόδι, ποικιλία από όσπρια, ντολμαδάκια, σαλάτες, φρέσκο ψωμί και πολλά ακόμα, όλα χειροποίητα  και πάντα φτιαγμένα με πολύ μεράκι.

Για περισσότερες πληροφορίες ή κρατήσεις καλέστε μας στο 2810 821050 ή στείλτε email στο reservations@arolithos.com

Επίσημο site: www.arolithos.com