Χρονολόγιο Ιανουαρίου: σημαντικά ιστορικά γεγονότα του μήνα

Ανατρέχοντας στην πλούσια ιστορία της Κρήτης, εντοπίζουμε κάποια απ τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της, για τον μήνα που διανύουμε και σας τα παραθέτουμε παρακάτω.

9 Ιανουαρίου 1823: Η ρωσική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, προτείνει ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προταθείσες ηγεμονίες είναι: α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς, β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος, γ) Πελοπόννησος και Κρήτη.

22 Ιανουαρίου 1830: Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου αφήνει εκτός του ελληνικού κράτους την Κρήτη, η οποία παραχωρείται στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή.

15 Ιανουαρίου 1867: Μάχη στην Τύλισο. Πανωλεθρία των Τούρκων. Σκοτώνεται ο οπλαρχηγός Παύλος Ντεντιδάκης.

8 Ιανουαρίου 1868: Επικυρώνεται με αυτοκρατορικό διάταγμα το νέο διοικητικό σύστημα της Κρήτης, γνωστό ως «Οργανικός Νόμος».

12/01+18/01 1897: Σφαγές στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.

23 Ιανουαρίου  1897: Τούρκοι άτακτοι, γνωστοί και ως Βασιβουζούκοι, πυρπολούν χωριά της περιοχής των Χανίων και προβαίνουν σε βιαιοπραγίες εναντίον των κατοίκων τους.

9 Ιανουαρίου 1899: Δημοσιεύεται το διάταγμα «περί συγκροτήσεως της Κρητικής Συνελεύσεως» και γίνεται προκήρυξη εκλογών.

24 Ιανουαρίου 1899: Με υποδειγματική τάξη γίνονται εκλογές.

Ιανουάριος 1901: Γίνεται πρόταση χειραφέτησης της γυναίκας στην Κρητική Βουλή, από τον σφακιανό βουλευτή Γιώργο Δασκαλογιάννη.

3 Ιανουαρίου 1912: Η Επαναστατική Συνέλευση των Κρητών ανέλαβε να ασκήσει πιέσεις για εισδοχή των βουλευτών της Κρήτης στην ελληνική Βουλή.

31 Ιανουαρίου 1990: Πεθαίνει ο λυράρης Κώστας Μουντάκης.

16 Ιανουαρίου 1992: Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 12 ετών.

25 Ιανουαρίου 2011: Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι στην Ιεράπετρα της Κρήτης διαδηλώνουν υπέρ του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας που καταλήγει στο Ηράκλειο, στην έδρα της Περιφέρειας. Την ημέρα του χωρίς προηγούμενο για την πόλη συλλαλητηρίου, όλα τα καταστήματα, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστά. Οι διαδηλωτές αποχωρούν κατά το απόγευμα, έπειτα από την συμφωνία της κυβέρνησης για χρηματοδότηση του υπάρχοντος νοσοκομείου με 1 εκατ. ευρώ και την διευκόλυνση των περισσότερων εφημεριών από γιατρούς, με την υπαγωγή του στην ζώνη Γ (από ζώνη Β) και την αλλαγή διοικητή.

Πληροφορίες για όλα αυτά τα αξιοσημείωτα γεγονότα, αλλά και για πολλά ακόμα, μπορείτε να βρείτε στην πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη του λαογραφικού μουσείου μας!

Η επίσκεψη σας, θα σας γεμίσει πληροφορίες και γνώσεις!

Πηγές: https://www.sansimera.gr/almanac,  https://el.wikipedia.org/wiki

Βιβλιογραφία: Ημερολόγιο 2010 Κρήτη- Ένα καράβι τρικάταρτο