Χρονολόγιο Μαρτίου: σημαντικά ιστορικά γεγονότα του μήνα

Ανατρέχοντας στην πλούσια ιστορία της Κρήτης, εντοπίζουμε κάποια απ τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της, για τον μήνα που διανύουμε και σας τα παραθέτουμε παρακάτω.

Μάρτιος 1828: ο Χατζημιχάλης καταλαμβάνει το Φραγκοκάστελο. Θάνατος του Ιωάσαφ Ξωπατέρα στον πύργο της μονής Οδηγήτριας.

Μάρτιος 1867: ο Ομέρ πασάς αναλαμβάνει την αρχιστρατηγία των τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων.

Μάρτιος 1878: η Κρήτη στα χέρια των επαναστατών εκτός από τα φρούριο Ιεράπετρας, Σπιναλόγκας, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Ιτζεδίν Χανίων, Κισάμου και Γραμβούσας.

Μάρτιος 1896: ο Καραθεοδωρής αντικαθίσταται από τον Τουρχάν πασά.

7-15 Μαρτίου 1897: κατάληψη του Πύργου της Μαλάξας και μεγάλη μάχη στις Αρχάνες.

20 Μαρτίου 1897: οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν την Κρήτη σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών.

1 Μαρτίου 1900: ιδρύθηκε η “Κρητική Ταχυδρομική Υπηρεσία”, που λειτούργησε σ’ ολόκληρο το νησί. Εξέδωσε κρητικά γραμματόσημα και ίδρυσε συνολικά 35 μόνιμα ταχυδρομικά γραφεία και 79 κινητά (αγροτικά).

16 Μαρτίου 1900: ο σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη.

Μάρτιος 1901: ο Βενιζέλος εισηγείται στο Ηγεμονικό Συμβούλιο τις θέσεις του για το Κρητικό ζήτημα.

10 Μαρτίου 1905: συνήλθε συνέλευση στον Θέρισο υπό των Ελευθερίου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Φούμη και Κωνσταντίνου Μάνου, που κήρυξε “την πολιτικήν ένωσιν της Κρήτης μετά της Ελλάδος εις εν μόνον ελεύθερον συνταγματικόν κράτος“.

10 Μαρτίου 1924: ιδρύεται ο Ο.Φ.Η

1 Μαρτίου 1935: αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα με τις ευλογίες του Βενιζέλου.

28 Μαρτίου 2008: ισχυρότατος σεισμός, ταρακούνησε την ανατολική Κρήτη, κυρίως το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα. Το επίκεντρο της δόνησης, που είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά από το Γαϊδουρονήσι.

Πληροφορίες για όλα αυτά τα αξιοσημείωτα γεγονότα, αλλά και για πολλά ακόμα, μπορείτε να βρείτε στην πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη του λαογραφικού μουσείου μας!

Η επίσκεψη σας, θα σας γεμίσει πληροφορίες και γνώσεις!

Πηγές: https://www.sansimera.gr/almanac,  https://el.wikipedia.org/wiki Βιβλιογραφία: Ημερολόγιο 2010 Κρήτη- Ένα καράβι τρικάταρτο