Καλλιτσούνια Στειακά ανεβατά

Ακόμα μια συνταγή, που μας έρχεται απ τη Σητεία και μας δίνει ένα μυρωδάτο και γευστικότατο αποτέλεσμα!

Καλλιτσουνια Στειακά ανεβατά

Καλλιτσουνια Στειακά ανεβατά

Υλικά

2 κιλά αλεύρι

2 ποτήρια ελαιόλαδο

6 αυγά

2 ποτήρια ζάχαρη

50 γραμμάρια μαγιά μπύρας (παλαιότερα χρησιμοποιούσαν προζύμι)

μισή φλιτζάνα γάλα

Για τη γέμιση

2 κιλά μυζήθρα γλυκιά, 2 κρόκους αυγών, 1 ποτήρι ζάχαρη, λίγη κανέλα.

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα,  προσθέτουμε λίγο αλεύρι και αφήνομε το προζύμι να ανεβεί. Κατόπιν βάζουμε το λάδι σε μιαν άλλη λεκάνη και το δουλεύουμε με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα αυγά η χτυπημένα και στη συνέχεια το ζυμάρι που έχομε φτιάξει ως μαγιά. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ανοίγομε το ζυμάρι σε φύλλα πάχους μισού λ εκατοστού, τα κόβουμε σε μέγεθος πιάτου τσαγιού και στη μέση κάθε στρογγυλού φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Τα ανεβατά καλλιτσούνια είναι συνήθως τετράγωνα. Για να πετύχομε το σχήμα αυτό πρέπει να διπλώσουμε το φύλλο από τις δυο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και να κάνουμε το ίδιο με τις δυο άλλες αντίθετες πλευρές. Τα αφήνουμε να ανεβούν καλά 2-4 ώρες, τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο λεμόνι, τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Απολαύστε τα κάθε ώρα της ημέρα σας, με τον καφέ σας ή και σκέτα!

Για εξαιρετικές πρώτες ύλες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα cretaneshop.gr και για οποιαδήποτε ερώτηση καλέστε μας στο 2810-821080

Πηγή: κρητική παραδοσιακή κουζίνα-Μαρία & Ν. Ψιλάκης (Συνταγή: Ελένη Ανηψητάκη-Δαουράκη, Σητεία )