Οι κρητικές χορτόπιτες

Οι χορτόπιτες ήταν και παραμένουν ένα από τα πιο διαδεδομένα φαγητά της Κρήτης.  Ήταν συνήθως η χειμερινή και ανοιξιάτικη τροφή, παρασκευαζόταν δηλαδή κατά τις εποχές που υπήρχαν δροσερά χόρτα στα χωράφια. Το καλοκαίρι ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθούν χόρτα για χορτόπιτες. Αλλά και τότε οι οικοδέσποινες της Κρήτης έβρισκαν τον τρόπο να παρασκευάσουν αυτό το γευστικό φαγητό με τα καλλιεργήσιμα χόρτα. Στο Ατσιπόπουλο του Ρεθύμνου έφτιαχναν χορτόπιτες με τρυφερούς βλαστούς βλίτων, που υπάρχουν σε αφθονία σε όλους τους κρητικούς κήπους.

Η γεύση της κρητικής χορτόπιτας ήταν πάντα αξεπέραστη και αυτό οφειλόταν στο ότι η “γέμιση” της είναι εμπλουτισμένη με μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και πολλά αρωματικά!

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή και σίγουρα θα σας ταξιδέψει!

Χορτοπιτάκια

Χορτοπιτάκια

Υλικά για τη γέμιση:

Μισό κιλό σπανάκι

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κουταλάκι αλάτι

1 ματσάκι μάραθο

4 κουταλιές πράσο(ψιλοκομμένο)

1 κουταλάκι πιπέρι

Υλικά για το φύλλο:

500 γρ. αλεύρι λευκό

1 κουταλιά χυμός λεμονιού

ελάχιστο αλάτι

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι,περίπου,χλιαρό νερό

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουµε πολύ καλά, στραγγίζουµε και ψιλοκόβουµε το σπανάκι και το µμάραθο. Σοτάρουμεµε µε το ελαιόλαδο τα κρεµµυδάκια για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμεµε το σπανάκι, το µάραθο, δύο φλιτζάνια νερό και σιγοψήνουµε για 45 περίπου λεπτά.

Αφού απορροφηθούν όλα τα υγρά, προσθέτουµε το αλάτι και το πιπέρι και µόλις κρυώσουν τα χόρτα τα βάζουµε σ’ ένα τρυπητό ώστε να στραγγίσουν το λάδι τους. Ετοιµάζουµε τη ζύµη για το φύλλο και την αφήνουµε 20 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουµε το φύλλο και κόβουµε δίσκους 8 εκ. Σε κάθε τέτοιο δίσκο τοποθετούμεµε µια µικρή ποσότητα από χόρτα, διπλώνουµε και κλείνουµε µε προσοχή, πιέζοντας µε ένα καθαρό πιρούνι τις άκρες και δηµιουργώντας µικρά µισοφέγγαρα. Τηγανίζουμεµε τις χορτόπιτες σε άφθονο καυτό λάδι και από τις δύο µεριές, µέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τις σερβίρουµε ελαφρά ζεστές ή κρύες σε θερµοκρασία δωµατίου.

Απολαύστε τις!

Για εξαιρετικές πρώτες ύλες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα cretaneshop.gr και για οποιαδήποτε ερώτηση καλέστε μας στο 2810-821080

Πηγή συνταγής

Πηγή εικόνας

Πηγή: κρητική παραδοσιακή κουζίνα-Μαρία & Ν. Ψιλάκης