“Ψωμί κι ελιά”! Ένα από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στον Αρόλιθο :)

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Ψωμία κι ελιά” είναι ένα από τα πιο αγαπητά στα παιδιά! Αναλύει τη παραγωγή του σιταρένιου ψωμιού και του ελαιόλαδου και εφαρμόζεται σε διαφορετικούς χώρους ανάλογα με την διαδικασία που ακολουθείται, γι’ αυτό και χωρίζεται σε τρία μέρη:

1) Το παραδοσιακό σπίτι εκτός του Μουσείου όπου τα παιδιά ζυμώνουν τα ψωμιά τους και στη συνέχεια ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος όπου τα ψήνουν!
2) Όλες οι αίθουσες του Μουσείου με βασικό επίκεντρο στα αντικείμενα εκείνα που σχετίζονται με την διατροφή.
3) Η αίθουσα προβολών για την παρουσίαση των σλάιντς.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η βιωματική προσέγγιση (ζύμωμα – άναμμα του φούρνου – φούρνισμα) καθώς και η προφορική μετάδοση πληροφοριών και η χρήση οπτικών μέσων. Εδώ στο Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό Αρόλιθο πιστεύουμε ότι η επαφή των παιδιών με την διαδικασία παραγωγής του ψωμιού βοηθάει στο να έρθουν κοντά με το παρελθόν τους και να βιώσουν πιο έντονα την πραγματικότητα της παλιάς εποχής 🙂

Οι στόχοι του προγράμματος είναι να μπορέσουν τα παιδιά να συγκρίνουν τον τρόπο παραγωγής βασικών υλικών της καθημερινής ζωής (ψωμί και λάδι) στο χθες και στο σήμερα και να συνδυάσουν τη μόρφωση με την ψυχαγωγία μέσω της βιωματικής μεθόδου και της προβολής των σλάιντς! Να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για τα δύο αυτά βασικά διατροφικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κρητική διατροφή, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αξίας της λαϊκής παράδοσης και των ποικίλων εκφράσεών της και τέλος να αναπτύξουν το γνωστικό τους επίπεδο!

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και έχει διάρκεια μιας ώρας και τριάντα λεπτών. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2810821050 ή στείλτε email στο museum@arolithos.com !