To θαύμα της Κρητικής Διατροφής!

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια τα κρητικά βρώσιμα προϊόντα και ο συνδυασμός αυτών, αποτελούν την πιο υγιεινή και πλούσια σε γεύση διατροφή στη Μεσόγειο! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι Κρητικοί έχουν καλή κατάσταση στην υγεία τους, κυρίως τα παλαιότερα χρόνια τότε που τηρούσαν καθημερινά την κρητική διατροφή! Το αγνό ελαιόλαδο, τα κρητικά βότανα, το γάλα και το τυρί, τα χόρτα, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, οι χοχλιοί (σαλιγκάρια), το μέλι, τα λαχανικά και τα φρούτα, είναι λίγες από τις άφθονες τροφές που η κρητική φύση μας έχει χαρίσει!

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην κοινωνικοποίηση του Κρητικού μιας και, πλούσιο σε διατροφικές αξίες και με μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις, το κρητικό τραπέζι αποτελεί σημείο αναφοράς! Όλες τις σημαντικές στιγμές του ο Κρητικός τις συνοδεύει με φαγητό! Σε γάμους, σε αρραβώνες, σε γιορτές, σε συναντήσεις φίλων ακόμα και στις κηδείες, το κέρασμα φαγητού είναι απαραίτητο!

Η αποκλειστική χρήση του ελαιόλαδου και η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων είναι η κορυφή σ’ αυτή την πυραμίδα που αποκαλούμε “Κρητική διατροφή” και η οποία διαφοροποιείται αρκετά από την Μεσογειακή διατροφή! Στον Αρόλιθο, χρησιμοποιούμε τις πιο αγνές πρώτες ύλες και το αποτέλεσμα θα σας αφήσει σίγουρα ικανοποιημένους! Ελάτε να γευτείτε στην ταβέρνα μας παραδοσιακές γεύσεις, μαγειρεμένες με μεράκι από τον έμπειρο σεφ μας 🙂 Γαλακτοκομικά Κρήτης, μηζυθροπιτάκια, καταπληκτικές σαλάτες, χοχλιοί μπουμπουριστοί, αρνί οφτό (ψητό) είναι μόνο λίγες από τις γεύσεις που μπορείτε να επιλέξετε!

Παρακάτω ακολουθεί μια κρητική συνταγή από το βιβλίο της Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη ¨Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα”. Εδώ στον Αρόλιθο μπορείτε να τη δοκιμάσετε!!!

Αίγα βραστή με μακαρόνια του γάμου

Υλικά:
1 κιλό κατσίκα ή πρόβατο
1/2 κιλό μακαρόνια Νο 6
Αλάτι
200 γραμ. τριμμένο ανθότυρο

Πλένομε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες, το βάζομε σε τσικάλι (κατσαρόλα) και σκεπάζομε με νερό στο οποίο προσθέτομε λίγο αλάτι. Βράζομε σε χαμηλή θερμοκρασία στην αρχή, για να αφαιρέσομε τον αφρό. Αυξάνομε την θερμοκρασία και βράζομε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ανασύρομαι το κρέας και σουρώνομαι το ζουμί. Συμπληρώνουμε νερό ώστε να έχομε συνολικά 6 ποτήρια ζουμί. Βάζομε το τσικάλι στη φωτιά και αφού πάρει βράση, ρίχνομε τα μακαρόνια και λίγο αλάτι και τα βράζομε για 10 λεπτά. Σερβίρομε αφού περάσουν 5 λεπτά και πασπαλίζομε με τριμμένο κρητικό ανθότυρο!

Μιαμ! Καλή μας όρεξη 🙂

6 σχόλια στο “To θαύμα της Κρητικής Διατροφής!

  1. Πίνγκμπακ: Ο διαγωνισμός μας έληξε!!! | arolithos blog

  2. Πίνγκμπακ: Οι κουρές στην Κρήτη! | arolithos blog

  3. Κρητικό Εργαστήρι - οικ. Λαμπάκη

    Πέρα από την παραδοσιακή Βραστή Αίγα με μακαρόνια γάμου, υπάρχει και το γνωστό Γαμοπίλαφο. Παρακάτω παραθέτουμε την παραδοσιακή συνταγή, για να θυμούνται η παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι.

    Γαμοπίλαφο

    Υλικά:
    1 ½ κιλό ζυγούρι (μεγάλο σε ηλικία κατσίκι)
    2 ποτήρια ρύζι Καρολίνα
    6 ποτήρια ζωμός
    2 κουταλιές της σούπας στακοβούτυρο
    ½ ποτήρι χυμός λεμονιού
    αλάτι

    Παρασκευή:
    Πλένουμε καλά το κρέας και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ ώρα προσθέτοντας στο νερό και λίγο αλάτι. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το κρέας και σουρώνουμε το ζωμό του. Σε ένα άλλο σκεύος βράζουμε το σουρωμένο ζωμό και προσθέτουμε το ρύζι, το οποίο ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει μέχρι να τραβήξει όλο το ζωμό (περίπου 20 λεπτά). Σε ένα μπρίκι καίμε το στακοβούτυρο, περιχύνουμε το πιλάφι και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρεται χωριστά το πιλάφι από το κρέας. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού στο ρύζι λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά.

    Κρητικό Εργαστήρι – οικ. Λαμπάκη
    Παραδοσιακά Προϊόντα Ζύμης
    Αλ. Παπαναστασίου 176 – Χανιά
    τηλ.: 28210 57185
    website: http://www.ergastiri.gr
    email: kritiko@ergastiri.gr

    1. admin

      Ωραία και πεντανόστιμη η συνταγή με το γαμοπίλαφο! Σ’ ευχαριστούμε Κρητικό Εργαστήρι 🙂

  4. Πίνγκμπακ: Οι μουσικές κρητικές βραδιές του χειμώνα στον Αρόλιθο! | arolithos blog

  5. Πίνγκμπακ: Γιορτινές, μουσικές βραδιές στον ΑΡΟΛΙΘΟ 2014 – 2015!!! | Arolithos blog

Τα σχόλια είναι κλειστά.