Ιστορικά και μόνο αξίζει να αναφερθούμε σε αυτό το πολύτιμο κομμάτι της Μινωικής περιόδου, τον περίφημο δίσκο της Φαιστού!
Ο Δίσκος της Φαιστού είναι δίσκος ψημένου πηλού, που αποτελεί αρχαιολογικό εύρημα από τη Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στην μέση ή ύστερη Μινωική Εποχή του Χαλκού (Δεύτερη π.Χ. χιλιετία).
Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του παραμένει άγνωστος. Άγνωστο είναι μέχρι σήμερα και το νόημα των αναγραφόμενων σε αυτόν.
Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουλίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ (Luigi Pernier) και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη.
Ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐτζι Περνιέ ανάκτησε αυτό τον εντυπωσιακά άθικτο δίσκο, περίπου 15 εκατ. σε διάμετρο και ομοιόμορφα μόλις πάνω από 1 εκατ. σε πάχος, στις 3 Ιουλίου 1908. Βρέθηκε στο κύριο κελί ενός υπόγειου “αποθετηρίου ναού” και αποτελεί μέχρι και σήμερα, ένα εμβληματικό εύρημα της Μινωικής Κρήτης.
Προμηθευτείτε τον αγαπημένο σας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία δίσκων από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα: www.cretan.eshop.gr
πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki